Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí vo Viedni protestovali proti antisemitizmu a teroru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jeden z organizátorov podujatia uviedol, že na zhromaždenie prišlo viac než 20.000 ľudí.

Viedeň 3. novembra (TASR) - Tisícky ľudí protestovali vo štvrtok v rakúskej metropole Viedeň proti antisemitizmu a terorizmu, ako aj za prepustenie rukojemníkov, ktorých v Gaze zadržiava palestínske militantné hnutie Hamas. TASR informuje podľa agentúr DPA a APA.

"Vy všetci dokazujete, že stojíme za otvorenou spoločnosťou, za liberálnou demokraciou," uviedol predseda židovskej obce (IKG) vo Viedni Oskar Deutsch vo štvrtok večer počas protestu nazvaného "Lichtermeer" (More svetiel), ktorý sa konal v centre mesta na Námestí hrdinov (Heldenplatz).

Jeden z organizátorov podujatia uviedol, že na zhromaždenie prišlo viac než 20.000 ľudí. Stanica ORF informovala o "tisíckach" účastníkov. Viedenská polícia doposiaľ počet demonštrantov bezprostredne nezverejnila.

Dezignovaný veľvyslanec Izraela v Rakúsku David Roet poďakoval organizátorom podujatia a zároveň vyslovil kritiku na adresu generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa, ktorý nedávno odsúdil "obe strany konfliktu" medzi Izraelom a Hamasom, píše APA.

V židovskej časti Viedenského ústredného cintorína v noci na stredu niekto zjavne založil požiar, pripomína DPA. Na múre cintorína tiež našli nasprejované hákové kríže a nacistické heslo. Predtým došlo v priebehu októbra vo viacerých rakúskych mestách k strhávaniu izraelských vlajok z verejných budov.