Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí vyšli do ulíc talianskych miest na protest proti mafii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Organizácia Libera zaviedla v roku 1995 na 21. marca Pamätný deň (Giorno della Memoria). Odvtedy sa každoročne v tento deň pripomína pamiatka obetí mafie.

Rím 21. marca (TASR) - Tisícky ľudí sa v pondelok vo väčších talianskych mestách zúčastnili na demonštráciách proti mafii. Informovala o tom agentúra APA.

Protest bol iniciovaný farárom Luigim Ciottim, ktorý prostredníctvom svojho hnutia Libera už niekoľko rokov bojuje proti organizovanému zločinu v Taliansku.

Na demonštrácii proti mafii v Neapole sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. Protestné zhromaždenie viedol predseda poslaneckej snemovne Roberto Fico.

Demonštrácie sa konali aj mnohých ďalších talianskych mestách vrátane sicílskeho Palerma. Organizácia Libera zaviedla v roku 1995 na 21. marca Pamätný deň (Giorno della Memoria). Odvtedy sa každoročne v tento deň pripomína pamiatka obetí mafie.

Taliansky prezident Sergio Mattarella v posolstve k spomenutému pamätnému dňu uviedol, že nad organizovaným zločinom je možné zvíťaziť. Zároveň varoval pred prenikaním mafie do legálneho hospodárstva a verejných inštitúcií.

Mattarellovho brata, niekdajšieho sicílskeho guvernéra Piersantiho Mattarellu, zavraždila v roku 1980 tamojšia mafia Cosa Nostra.