Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tisíce Maďarov protestovali proti zákazu propagácie homosexuality

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protestné zhromaždenie zorganizovali viaceré ľudskoprávne organizácie, medzi nimi Amnesty International, Maďarský helsinský výbor či Budapest Pride.

Budapešť 14. júna (TASR) - Tisíce ľudí protestovali v pondelok večer na budapeštianskom Kossuthovom námestí proti návrhu zákona vládnej strany Fidesz, ktorý žiada, aby bolo v školách zakázané šírenie obsahu "propagujúceho zmenu pohlavia alebo homosexualitu". Podľa spravodajského servera hvg.hu organizátori vyzvali poslancov maďarského parlamentu, aby návrh počas utorňajšieho hlasovania odmietli.

Protestné zhromaždenie zorganizovali viaceré ľudskoprávne organizácie, medzi nimi Amnesty International, Maďarský helsinský výbor či Budapest Pride.

Podľa organizátorov je cieľom vládneho návrhu úplne vylúčiť ľudí komunity LGBT+ z verejného života a zakázať školské programy, ktoré napomáhajú mladým ľuďom získať informácie a podporu a vytvárajú tolerantnejšie a bezpečnejšie prostredie. Návrh z dielne Fideszu je podľa nich segregačný a podnecuje nenávisť.

Jedna z opozičných strán, Jobbik, avizovala, že návrh zákona podporí, po budúcich parlamentných voľbách však z neho odstráni "cudzie elementy prepašované Fideszom". Jobbik podporuje sexuálnu osvetu na školách, avšak trvá na tom, že propagácia rôznych sexuálnych orientácií či zmeny pohlavia sa nesmie tolerovať.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP Photo


Nezávislý poslanec Ákos Hadházy v pondelok na Facebooku vyzval poslancov opozičných strán, aby hlasovali proti tomuto "homofóbnemu návrhu Fideszu". Hadházy zdôraznil, že cieľom Fideszu je vytvoriť nového nepriateľa, aby sa ľudia ovplyvňovaní propagandou mali koho obávať - a mali koho nenávidieť.

Poslanci Fideszu predstavili pozmeňovací návrh maďarskému parlamentu ešte vo štvrtok (10. júna) ako súčasť zákona trestajúceho pedofíliu, informovala v piatok agentúra Reuters.

Na základe tohto návrhu by mladí ľudia pod 18 rokov nemohli byť v školách vystavovaní "pornografickému obsahu" alebo akémukoľvek obsahu, ktorí podľa maďarskej vládnej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu".





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)