Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Tisíce obetí čadského mučenia sa domáhajú finančného odškodnenia

Bývalý čadský diktátor Hissen Habré. Foto: rnw.nl

Obete uviedli, že sa finančného odškodnenia od čadskej vlády neúspešne domáhajú už viac ako dva roky.

Dakar 10. novembra (TASR) - Sedemtisíc obetí mučenia, týrania a zneužívania podalo v piatok sťažnosť voči čadskej vláde, ktorá im podľa nich nevypláca súdom stanovené odškodné. K mučeniu malo dochádzať počas režimu bývalého čadského diktátora Hisseneho Habrého.

Sťažnosť predložili právni zástupcovia obetí Africkej komisii pre ľudské práva (ACHPR), informovala agentúra AP.

Čadský súd v roku 2015 usvedčil 20 bezpečnostných agentov za porušovanie ľudských práv vrátane páchania vrážd a mučenia, ktorých sa mali dopustiť počas Habrého vlády v rokoch 1982-1990. Obetiam zároveň prisúdil odškodné vo výške 125 miliónov dolárov, ktoré im mali vyplatiť z polovice páchatelia činov a z polovice vláda.

Obete uviedli, že sa finančného odškodnenia od čadskej vlády neúspešne domáhajú už viac ako dva roky.

Samotného Habrého usvedčil v máji 2016 špeciálny súd v Senegale za zločiny proti ľudskosti, vojnové zločiny a mučenie na doživotie. Rozsudku je pripisovaný historický význam, keďže je zavŕšením vôbec prvého súdneho procesu s bývalou hlavou štátu v subsaharskej Afrike. Špeciálny súd v Dakare založil Senegal spolu s Africkou úniou práve kvôli Habrému, ktorý žil v tomto meste od svojho úteku z Čadu.

Habré stál v rokoch 1982-1990 na čele totalitného režimu v Čade a podľa vyšetrovateľov nesie zodpovednosť za zločiny, ktoré si vyžiadali v tejto krajine životy približne 40.000 ľudí. Ďalších približne 200.000 ľudí sa stalo za jeho vlády obeťami mučenia.