Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Tisíce odporcov očkovania vyšli do ulíc miest po celom Nemecku

Odporcovia protipandemických opatrení pochodujú 3. januára 2022 v bavorskom Norimbergu. Celkovo viac ako 20.000 ľudí vyšlo v pondelok do ulíc nemeckých miest, aby vyjadrili nespokojnosť s celoplošnými protipandemickými opatreniami. V niektorých mestách sa konali aj zhromaždenia podporovateľov opatrení a očkovania. Foto: TASR/DPA

V spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko na severovýchode Nemecka protestovalo vo viac ako 20 mestách dokopy takmer 10.000 ľudí.

Berlín 4. januára (TASR) - Celkovo viac ako 20.000 ľudí vyšlo v pondelok do ulíc nemeckých miest, aby vyjadrili nespokojnosť s celoplošnými protipandemickými opatreniami. V niektorých mestách sa konali aj zhromaždenia podporovateľov opatrení a očkovania. Informovala o tom agentúra DPA.

Takmer 3000 odporcov opatrení sa v pondelok večer zhromaždilo v bavorskom Norimbergu. Priebeh demonštrácie bol podľa polície pokojný; žiadne incidenty sa nevyskytli. Takéto protesty - tzv. "pondelkové prechádzky" (Montagsspaziergängen) - sa konali aj v ďalších mestách a obciach v spolkovej krajine Bavorsko, ktorá leží na juhovýchode Nemecka.

V spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko na severovýchode Nemecka protestovalo vo viac ako 20 mestách dokopy takmer 10.000 ľudí. V mestách v Durínsku v strednej časti krajiny protestovalo viac ako 8000 ľudí. Tisíce ľudí vyšli do ulíc miest aj vo východonemeckom Sasku a v Bádensku-Württembersku na juhozápade.

Na protestoch v meste Fulda v Hesensku musela proti účastníkom zasiahnuť polícia, ktorá zatkla jednu osobu. Polícia následne zhromaždenie rozpustila, pretože účastníci nedodržiavali pandemické opatrenia.

V Brandenbursku sa okrem protestov proti opatreniam konali aj zhromaždenia podporovateľov očkovania.

Organizátori mnohé z pondelňajších zhromaždení už vopred nahlásili úradom, čo je v Nemecku potrebné na základe zákona, píše DPA. Niektoré zhromaždenia sa však konali bez ohlásenia a boli nezákonné.