Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Tisíce Palestínčanov sa zišli pri mešite al-Aksá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sviatok íd al-fitr slávia moslimskí veriaci v situácii, keď radikáli z pásma Gazy a Izrael pokračujú vo vzájomných útokoch.

Jeruzalem 13. mája (TASR) - Tisíce Palestínčanov sa vo štvrtok ráno zišli v komplexe mešity al-Aksá na Chrámovej hore v Jeruzaleme na modlitby pri príležitosti sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán. Informovala o tom televízia al-Džazíra.

Mnohí zo zhromaždených mali v rukách palestínske zástavy a skandovali heslá na podporu vojenských operácií radikálov z pásma Gazy. Informoval o tom webový portál denníka Jerusalem Post.

Sviatok íd al-fitr slávia moslimskí veriaci v situácii, keď radikáli z pásma Gazy a Izrael pokračujú vo vzájomných útokoch. Tie si od začiatku týždňa na palestínskej strane vyžiadali životy 69 ľudí vrátane 17 detí a ôsmich žien, ďalších viac ako 390 Palestínčanov utrpelo zranenia.

Denník Jerusalem Post uviedol, že v noci na štvrtok pokračovali nepokoje v Jeruzaleme aj na západnom brehu Jordánu, pričom dva incidenty vyhodnotili izraelské bezpečnostné zložky ako teroristické.

V prvom prípade, ktorý sa odohral neďaleko mesta Nábulus, nožom a strelnou zbraňou ozbrojený Palestínčan strieľal do izraelskej vojenskej hliadky, ktorá ho "neutralizovala" - palestínske médiá informovali, že útočník bol zastrelený. Zranenia utrpeli dvaja izraelskí vojaci.

V druhom prípade šlo o pokus o útok nožom v oblasti Judska, pričom páchateľ bol zadržaný. Zranený nebol nikto.

Od stredajšieho večera boli v Jeruzaleme hlásené desiatky incidentov, pri ktorých páchatelia hádzali kamene alebo poškodzovali cudzí majetok. Izraelská polícia zadržala najmenej 37 podozrivých osôb.

Pri stretoch s izraelskou políciou, ktoré sa počas noci odohrali vo východnom Jeruzaleme, bolo zranených najmenej 26 Palestínčanov. Zranenia im spôsobili gumové projektily alebo vdýchnutie slzotvorného plynu. Palestínčania hádzali na izraelské bezpečnostné sily kamene a zápalné fľaše.

K zrážkam vo východnom Jeruzaleme i v Predjordánsku došlo na pozadí pouličných nepokojov, ktoré v Izraeli zachvátili viaceré národnostne zmiešané mestá, a pokračujúceho vzájomného ostreľovania medzi Izraelom a radikálnymi skupinami v pásme Gazy.