Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Tisíce Slovincov protestovali proti opatreniam vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovinská vláda v polovici marca zaviedla v reakcii na pandémiu koronavírusu viaceré obmedzenia, ktoré však už začala postupne uvoľňovať.

Budapešť 9. mája (TASR) - Viac ako 5000 ľudí protestovalo v piatok v slovinskom hlavnom meste Ľubľana proti obmedzujúcim opatreniam, ktoré vláda zaviedla s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovali o tom v sobotu agentúry AFP a DPA.

Menšie protestné zhromaždenia sa konali aj ďalších slovinských mestách vrátane Mariboru, Celje i prístavu Koper.

Demonštranti v Ľubľane sa zhromaždili v okolí budovy parlamentu a svoju nespokojnosť dávali najavo zvonením na zvonce. Účastníci podľa DPA takisto vyjadrovali nespokojnosť s údajnou korupciou vo vláde premiéra Janeza Janšu.

Slovinská vláda v polovici marca zaviedla v reakcii na pandémiu koronavírusu viaceré obmedzenia, ktoré však už začala postupne uvoľňovať. Stále však platí zákaz verejných zhromaždení a demonštrácií.

Medzinárodné organizácie vrátane OBSE podľa AFP vyjadrili znepokojenie, že slovinská vláda môže mimoriadnu situáciu v krajine využívať na vyvíjanie nátlaku na médiá, ktoré informovali o postupe vlády v súvislosti s pandémiou.