Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tisícka študentov protestovala pred centrom verejnoprávnych médií

Ľudia vytvárajú živú reťaz a držia transparent s nápisom Učitelia nie sú sluhovia na Margitinom moste v Budapešti v piatok 18. novembra 2022 počas ďalšieho celonárodného štrajku učiteľov v Maďarsku proti dlhodobo neriešeným problémom v školstve. Foto: TASR/DUNA/MTI-Zoltan Mathe

Ministerstvo tieto správy neskôr dementovalo a odkázalo, že Pintér a jeho rezort bol vždy otvorený k názorom na verejné vzdelávanie.

Budapešť 9. decembra (TASR) - Asi tisícka študentov sa v piatok večer zhromaždila v Budapešti pred budovou centrály verejnoprávnych médií MTVA na ulici Kunigunda, kde ostro kritizovali ich fungovanie a hovorili o zastrašovaní zo strany vládnej moci. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server telex.hu.

Demonštráciu zorganizovala mládežnícka organizácia Jednotný front poslucháčov - Hnutie Pala (Egységes Diákfront - Pala Mozgalom), pretože verejnoprávne médiá študentom neumožnili vyjadriť sa k stavu školstva. Protestné zhromaždenie sprevádzal v hustý dážď a skončilo sa bez incidentov pred 20.00 h. Účastníci chcú v protestoch pokračovať.

Server blikk.hu v piatok ráno uviedol, že minister vnútra Sándor Pintér si predvolal riaditeľov piatich budapeštianskych gymnázií. Rezort, ktorý zodpovedá aj za verejné školstvo, sa aj takto snaží potlačiť celoštátnu vlnu protestov proti zlému stavu maďarského vzdelávacieho systému.

Ministerstvo tieto správy neskôr dementovalo a odkázalo, že Pintér a jeho rezort bol vždy otvorený k názorom na verejné vzdelávanie.

Vo štvrtok o 08.00 h sa konal celoštátny štrajk učiteľov, ktorý vyhlásili Demokratický odborový zväz pedagógov (PDSZ) a Odborový zväz pedagógov (PSZ) a podporili ho aj žiaci a študenti.

Tisíce učiteľov sa zúčastnili 26. novembra na celoštátnej demonštrácii, v rámci ktorej odovzdali petíciu ministerstvu vnútra. Požiadavky zhrnuté v deväťbodovom dokumente podpísalo 112.000 pedagogických zamestnancov.

Séria celoštátnych protestov pedagógov sa začala už v januári. Plat učiteľov v Maďarsku dosahuje v súčasnosti 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí, kým na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)