Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Tisícky demonštrantov vyjadrili v Tbilisi podporu Ukrajine a EÚ

Demonštranti nesú transparent s nápisom "Sláva Ukrajine! Sláva hrdinom!" počas zhromaždenia pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu v centre gruzínskeho mesta Tbilisi v piatok 24. februára 2023. Foto: TASR/AP

Starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko sa prostredníctvom videospojena poďakoval Gruzíncom za ich podporu.

Tbilisi 25. februára (TASR) — Tisícky ľudí vyjadrili v piatok v gruzínskej metropole Tbilisi solidaritu s Ukrajinou na prvé výročie ruskej vojenskej invázie. Vyjadrili aj podporu členstvu Gruzínska v Európskej únii, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Pred budovou gruzínskeho parlamentu v Tbilisi sa podľa odhadu reportéra AFP zhromaždilo 20.000 demonštrantov, ktorí mávali vlajkami Gruzínska, Ukrajiny a EÚ.

Zhromaždenie zorganizovalo niekoľko opozičných strán a ukrajinskí aktivisti žijúci v Gruzínsku. Po odznení gruzínskej a ukrajinskej hymny dav skandoval "Sláva Ukrajine!".

"My, občania Gruzínska, politické strany, občianska spoločnosť a Ukrajinci, ktorí tu žijú, sa dnes zjednocujeme v solidarite s hrdinským ukrajinským ľudom," uviedli vo vyhlásení organizátori podujatia.

Starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko sa prostredníctvom videospojena poďakoval Gruzíncom za ich podporu. "Dnes bránime Európu a jej hodnoty," uviedol za potlesku davu a zároveň vyjadril presvedčenie, že Ukrajina i Gruzínsko sa stanú členmi EÚ.

Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili vo vyhlásení zverejnenom v piatok uviedol, že "vojna, ktorú Rusko začalo, je absolútne neprijateľná a gruzínsky ľud od prvého dňa stojí na strane ľudu Ukrajiny". Jeho vláda však čelí kritike občianskych aktivistov a opozície pre údajné podnecovanie protiukrajinských nálad a odklon Gruzínska od jeho prozápadného smerovania, píše AFP.

Garibašvili obhajoval svoju "vyváženú" politiku voči Rusku zameranú na zabezpečenie "mieru a stability" a obvinil opozíciu a "niektoré sily v Kyjeve a na Západe" zo snahy "vtiahnuť Gruzínsko do vojny".

V máji odvolal Kyjev svojho veľvyslanca z Gruzínska po tom, čo Tbilisi odmietlo dovoliť skupine dobrovoľných bojovníkov a zdravotníkov odísť na Ukrajinu.