Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tisícky farmárov protestovali v Madride proti vláde

Na archívnej snímke z 13. novembra 2015 madridské mrakodrapy. Foto: TASR/AP

Podľa odhadov úradov sa na proteste zúčastnilo len asi 6000 ľudí, organizátori hovoria o <i>"desaťtisícoch"</i>. Mnohí prišli na traktoroch či vozoch ťahaných koňmi alebo somármi, uvádza agentúra DPA.

Madrid 23. januára (TASR) - Tisícky španielskych farmárov protestovali v nedeľu proti poľnohospodárskej politike vlády. Poľnohospodári a chovatelia dobytka pochodovali po madridských bulvároch Paseo de la Castellana a Paseo del Prado a napokon sa zhromaždili pred sídlom ministerstva poľnohospodárstva.

"(Španielske) poľnohospodárstvo umiera," uviedol Carlos Bueno, líder skupiny Alma Rural zastupujúcej záujmy viac ako 500 organizácií zo španielskeho vidieka, ktorá protest zvolala. Bueno vyhlásil, že politika ústrednej vlády v Madride "veľmi ubližuje" roľníkom aj chovateľom dobytka po celej krajine.

Alma Rural vyzýva na lepšiu propagáciu domácej poľnohospodárskej produkcie a na zákaz dovozu potravín z krajín, kde platia pre agrosektor voľnejšie pravidlá.

Chce tiež, aby sa uvoľnili zákony týkajúce sa chovu zvierat aj poľovníctva, aby sa tak farmári mohli brániť proti vlkom. Tí každoročne pripravia chovateľov o asi 21.000 kusov dobytka a spôsobia tak škodu za približne deväť miliónov eur. Iniciatívu farmárov podporujú viaceré španielske konzervatívne a pravicovo-populistické strany, uvádza DPA.

Španielsko patrí v rámci západnej Európy ku krajinám s najväčšou poľnohospodárskou produkciou. V tomto sektore je tam podľa oficiálnych úradov zamestnaných asi 800.000 ľudí.