Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tokajev je podľa prieskumov víťazom Kazašský prezidentských volieb

Na snímke Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Foto: TASR/AP

Tokajev v roku 2019 zosadil svojho autoritárskeho predchodcu Nursultana Nazarbajeva, ktorý vládol Kazachstanu 28 rokov.

Astana 20. novembra (TASR) - Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev po predčasných prezidentských voľbách, ktoré sa v nedeľu konali v tejto stredoázijskej krajine, s najväčšou pravdepodobnosťou zostane vo funkcii hlavy štátu. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré boli vykonané pre štátne médiá.

Tokajev (69) podľa prieskumov získal 82,5 percenta hlasov, čo mu zaručuje hladké a všeobecne očakávané víťazstvo. Žiadny z piatich ďalších schválených kandidátov nemá podľa tlačovej agentúry AFP šancu ohroziť ho; druhého v poradí podporilo iba 5,2 percenta voličov. K urnám mohlo prísť 12 miliónov ľudí.

Voľby sa konali niekoľko mesiacov po tom, ako tragické nepokoje podnietili historickú zmenu v tejto postsovietskej republike bohatej na nerastné suroviny a nachádzajúcej sa na križovatke dôležitých obchodných trás.

Kazachstan upadol do chaosu počas januárových protestov proti vysokým životným nákladom, ktoré si vyžiadali 238 mŕtvych. Tokajev pristúpil k tvrdému potlačeniu demonštrácií. Kazachstan sa odvtedy stabilizoval, ale napätie pretrváva. Tokajev vyhlásil, že sa usiluje získať "nový mandát dôvery od ľudí".

Tokajev si podľa tlačovej agentúry DPA vo svojom druhom volebnom období upevní moc. Nedávne ústavné zmeny predĺžili mandát kazašskej hlavy štátu z piatich na sedem rokov. Tokajev v roku 2019 zosadil svojho autoritárskeho predchodcu Nursultana Nazarbajeva, ktorý vládol Kazachstanu 28 rokov.

Iba niekoľko dní pred začiatkom volieb bezpečnostné zložky zatkli sedem ľudí podozrivých z plánovania podnecovania nepokojov počas prezidentských volieb. Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) kritizovali, že Kazachstan nesplnil volebné odporúčania vrátane "podmienok spôsobilosti a registrácie kandidátov".