Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tokio a Hanoj: Je nutné rešpektovať medzinárodné právo na Ukrajine

Japonský premiér Fumio Kišida, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vietnam sa v marci na pôde Valného zhromaždenia OSN zdržal hlasovania odsudzujúceho ruskú inváziu na Ukrajinu.

Hanoj 1. mája (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida rokoval v nedeľu s najvyššími vietnamskými predstaviteľmi o vojne na Ukrajine, píše agentúra AP. Politici oboch krajín sa zhodli na nevyhnutnosti rešpektovania medzinárodného práva a odmietli použitie sily.

Japonsko už predtým odsúdilo ruskú inváziu, ale aj sankcie uvalené spoločne západnými krajinami na Moskvu. Vietnam, tak ako väčšina ostatných štátov juhovýchodnej Ázie, sa vyhýba priamej kritike Ruska a v snahe o mierové vyriešenie ukrajinsko-ruského konfliktu vyzýva na umiernenosť, rešpektovanie charty OSN a dialóg.

Vietnam sa v marci na pôde Valného zhromaždenia OSN zdržal hlasovania odsudzujúceho ruskú inváziu na Ukrajinu.

Vietnam je jedným z historických spojencov Moskvy a jeho armáda je vybavená väčšinou ruskými zbraňami. Hanoj má však takisto aj pevné vzťahy s Ukrajinou, kde žije, pracuje a študuje približne 10.000 Vietnamcov. A v posledných rokoch sa Vietnam pre svoj nesúhlas s územnými nárokmi Číny v Juhočínskom mori zblížil aj so Spojenými štátmi.

"Nemôžeme akceptovať kroky, ktoré sa kdekoľvek vo svete snažia pomocou sily zmeniť aktuálny status quo," povedal Kišida po rokovaní so svojím vietnamským náprotivkom, predsedom vlády Pham Minh Chinhom.