Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tokio podalo sťažnosť voči Číne, dôvodom je loď pri ostrovoch Senkaku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo dodalo, že proti Číne podalo sťažnosť diplomatickou cestou a vyzvalo ju, aby sa podobné incidenty už neopakovali.

Tokio 4. júla (TASR) - Japonsko podalo sťažnosť proti Číne v súvislosti s čínskou vojenskou loďou, ktorá sa plavila v blízkosti kontroverzných ostrovov Senkaku vo Východočínskom mori, o ktoré sa tieto krajiny dlhodobo sporia. V pondelok o tom informovali japonskí predstavitelia, píše agentúra AFP.

Vo vyhlásení japonského ministerstva obrany sa uvádza, že v pondelok ráno "spozorovalo prítomnosť čínskej námornej fregaty, ktorá plávala do japonských priľahlých vôd". Pod pojmom priľahlé vody sa rozumie oblasť v okruhu 12 námorných míľ od výsostných vôd jednotlivých krajín.

Ministerstvo dodalo, že proti Číne podalo sťažnosť diplomatickou cestou a vyzvalo ju, aby sa podobné incidenty už neopakovali.

Japonské médiá v pondelok priniesli aj informáciu, že v blízkosti sporného súostrovia sa v pondelok plavila aj ruská vojenská loď, no japonskí predstavitelia podľa AFP nateraz tieto informácie nedokázali potvrdiť.

Na súostrovie Senkaku, ktoré Číňania označujú ako Tiao-jü a momentálne je pod japonskou správou, si okrem Japonska a Číny robí nárok i Taiwan. Súostrovie je neobývané, ale vďaka bohatým zásobám ropy a zemného plynu má strategický význam.