Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Tonge doručia balíky bezkontaktne, pošlú ich najprv do karantény

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Súčasťou austrálskej pomoci je pitná voda, zdravotné potreby, testy na covid, lieky, ale aj nástroje, technické vybavenie a jedlo.

Nuku'alofa 26. januára (TASR) - Austrálska humanitárna pomoc tichomorskému ostrovu Tonga, postihnutému výbuchom sopky, bude do svojho cieľa doručená bezkontaktne a balíky budú v trojdňovej karanténe. Napísala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na aktuálne oznámenie vlády Tongského kráľovstva.

Na lodi HMAS Adelaide s životne dôležitou pomocou sa totiž počas jej humanitárnej misie objavilo tento týždeň niekoľko desiatok prípadov koronavírusovej infekcie. Tongský minister zdravotníctva Saia Piukala potvrdil, že posádka plavidla patriaceho austrálskym námorným silám bude postupovať na základe prísnych opatrení zabraňujúcich zavlečeniu vírusu na ostrov.

"Loď zakotví v našom prístave, ale nedôjde k nijakému kontaktu. Austrálčania z lode vyložia svoj náklad a odplávajú," povedal minister novinárom. Austrálsky minister obrany dodal, že tieto balíky pred odchodom aj vydezinfikujú. Po následnej trojdňovej izolácii ich preberú tongské úrady.

Piukala však pripomenul, že takéto bezkontaktné preberanie pomoci bolo aplikované aj pri ostatných zásielkach zo zahraničia.

Súčasťou austrálskej pomoci je pitná voda, zdravotné potreby, testy na covid, lieky, ale aj nástroje, technické vybavenie a jedlo.

Pozitívni sa na lodi objavili aj napriek tomu, že pri odchode z Brisbane mala celá plne zaočkovaná 600-členná posádka negatívne výsledky na covid. V utorok však austrálske úrady potvrdili 23 prípadov nákazy. V stredu sa toto číslo zvýšilo na 29, informoval minister Piukala.

Na lodi sa nachádza 40-lôžková nemocnica vrátane operačných sál a oddelenia intenzívnej starostlivosti.

Koronavírus však komplikuje dopravu pomoci aj z ďalších krajín. Japonsko dočasne prerušilo letecký dovoz pomoci, keďže sa u posádky objavili štyri prípady nákazy.

Minulý piatok tongské úrady vrátili naspäť jeden let z Austrálie, pretože člen posádky mal pozitívny test na covid.

Tonga zaznamenala počas pandémie len jeden prípad covidu – u cestujúceho, ktorý vlani v októbri prišiel repatriačným letom z Nového Zélandu. Krajina v roku 2020 totiž úplne zatvorila svoje hranice, a tým sa pred koronavírusom ochránila.

Výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pri pobreží Tongy 15. januára usmrtil troch ľudí, pokryl toto súostrovie v Tichom oceáne sopečným popolom a v širšej oblasti Tichomoria vyvolal prívalové vlny cunami.