Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Po podmorskom zemetrasení je Tonga bez spojenia s okolitým svetom

Na satelitnej snímke dym stúpa z podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apa pri tichomorskom ostrove Tonga v utorok 11. januára 2022. Foto: TASR/AP

Úrady na Novom Zélande v pondelok uviedli, že katastrofa spôsobila "značné škody" - najmä v oblasti tonžského hlavného mesta Nuku'alofa.

Sydney 17. januára (TASR) - Nový Zéland v pondelok vykonal prieskumné lety nad Tongou, aby posúdil rozsah škôd po silnom podmorskom zemetrasení pri pobreží tohto ostrovného štátu v južnom Pacifiku. Austrália zasa pripravuje odoslanie "nevyhnutných humanitárnych komodít" pre obyvateľov Tongy.

Sobotňajšia erupcia sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pri jednom z neobývaných ostrovov Tongy bola taká silná, že ju bolo počuť až na Aljaške. Spôsobila v Tichom oceáne aj vlny cunami, ktoré zaplavili pobrežia od Japonska po Spojené štáty a v Peru zabili dvoch ľudí.

Na snímke parkovisko, ktoré zaplavila prívalová vlna po výbuchu podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apa pri tichomorskom ostrove Tonga, v americkom Santa Cruz v sobotu 15. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Úrady na Novom Zélande v pondelok uviedli, že katastrofa spôsobila "značné škody" - najmä v oblasti tonžského hlavného mesta Nuku'alofa, ale zatiaľ neboli na súostroví hlásené žiadne zranenia ani obete na životoch, informovala agentúra AFP.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok informovala, že mesto Nuku'alofa je zakryté hustým oblakom sopečného popola, "ale inak je tam situácia pokojná a stabilná". Súostrovie podľa nej potrebuje najmä dodávky vody, pretože "popol spôsobil kontamináciu" miestnych vodných zdrojov.

Na archívnej snímke novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.
Foto: TASR/AP


Novozélandské ministerstvo obrany na základe komunikácie s veľvyslanectvom Nového Zélandu v Nuku'alofe informovalo, že ostrovnému štátu sa už podarilo obnoviť dodávky energiu v mnohých častiach hlavného mesta.

Ostrovy sú aktuálne takmer bez spojenia s okolitým svetom, keďže zemetrasenie a cunami zrejme poškodili dôležitý podmorský komunikačný kábel. Nateraz je možná len komunikácia satelitnými telefónmi.

Riaditeľ siete Southern Cross Cable Networks Dean Veverka uviedol, že oprava kábla a obnovenie internetového pripojenia na Tongu môže trvať až dva týždne. Najbližšie plavidlo so zariadeniami na jeho položenie sa nachádza v Port Moresby, hlavnom meste Papuy Novej Guiney, ktoré leží viac ako 4000 kilometrov od Tongy.

V podobnej situácii sa štát Tonga na dva týždne ocitol aj v roku 2019, keď podmorský kábel presekla lodná kotva. Vtedy bola zriadená malá, lokálne prevádzkovaná satelitná služba, ktorá umožňovala aspoň minimálny kontakt s vonkajším svetom.

Geologický inštitút Spojených štátov amerických (USGS) zaznamenal sobotňajšiu erupciu ako ekvivalent zemetrasenia s magnitúdou 5,8 v nulovej hĺbke. Erupciu bolo počuť až na Aljaške, čo je "pomerne unikátna" skutočnosť, napísal na Twitteri Geofyzikálny inštitút na Aljašskej univerzite vo Fairbankse.