Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na Tonge zaznamenali osem sopečných erupcií za uplynulých 48 hodín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrady upozornili pilotov lietadiel na opatrnosť pri preletoch v blízkosti sopky. Úroveň leteckej výstrahy bola zvýšená na oranžový stupeň, teda jednu úroveň od núdzovej situácie.

Nuku'alofa 20. septembra (TASR) - Geologická služba zaznamenala za uplynulých 48 hodín osem erupcií sopky severne od hlavného ostrova tichomorského súostrovia Tonga. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Erupcie podmorskej sopky Home Reef trvajú už 10 dní, pričom z nej vyteká láva a para a popol vystreľujú do výšky najmenej tri kilometre. Sopečná aktivita zatiaľ predstavuje iba nízke riziko pre obyvateľov dvoch najľudnatejších ostrovov Tongy – Vava'u a Ha'apai, uviedla miestna geologická služba. Výstrahy však boli zvýšené o stupeň po tom, ako sa v utorok zvýšilo tempo erupcií.

Úrady upozornili pilotov lietadiel na opatrnosť pri preletoch v blízkosti sopky. Úroveň leteckej výstrahy bola zvýšená na oranžový stupeň, teda jednu úroveň od núdzovej situácie. Lode si počas plavby majú udržiavať od sopky Home Reef odstup štyri kilometre a majú si dávať pozor na padajúci popol.

Súostrovie Tonga pozostáva zo 171 ostrovov a je domovom pre zhruba 100.000 ľudí. Zvýšená seizmická aktivita je tu pomerne bežná, vysvetľuje AFP.

V januári tam vybuchla podmorská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, ležiaca iba 65 kilometrov severne od tongského hlavného mesta Nuku'alofa. Podľa niektorých vulkanológov išlo o jednu z najsilnejších erupcií v modernej ére. Priamo po prírodnej katastrofe bol kontakt so súostrovím možný len prostredníctvom obmedzených satelitného spojenia.