Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tornádo v štáte Mississippi pripravilo o život najmenej šesť ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ďalšie búrky sa očakávajú na Veľkonočný pondelok.

Washington 13. apríla (TASR) - Najmenej šesť ľudí prišlo o život v dôsledku silného tornáda, ktoré v nedeľu zasiahlo americký štát Mississippi, informovala agentúra DPA.

Tornádo zabilo šesť ľudí v troch rôznych okresoch štátu, informoval v nedeľu večer na Twitteri Úrad pre civilnú ochranu, neuvedúc žiadne ďalšie podrobnosti.

Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) vydal varovanie pred tornádom pre ďalšie tri okresy.

Národná meteorologická služba zverejnila v nedeľu podvečer na svojej webovej stránke varovanie pred silným vetrom, ktorý môže dosiahnuť až 330 kilometrov za hodinu a dvoma veľmi silnými búrkami, tzv. supercelami, ktoré môžu zasiahnuť niektoré oblasti dokonca dvakrát.

Búrkové podmienky boli dostatočne intenzívne pre vznik ďalších tornád v štátoch Alabama a Georgia. Alabamská guvernérka Kay Iveyová už vopred vyhlásila v celom štáte stav núdze.

Podľa informácií z médií boli počas dňa postihnuté silnými búrkami aj ďalšie oblasti na juhu a východe krajiny. V nedeľu ráno zasiahlo tornádo štát Texas, zatiaľ čo v štáte Louisiana silné búrky poškodili alebo úplne zničili asi 300 domov a spôsobili rozsiahle výpadky energie.

Ďalšie búrky sa očakávajú na Veľkonočný pondelok.