Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tragédia v Rakúsku: Medzi 71 mŕtvymi bolo osem žien a štyri deti

Policajný vyšetrovateľ v ochrannom obleku stojí pred nákladným autom s logom slovenskej spoločnosti Hyza, ktoré stojí odstavené na diaľnici A4 neďaleko Parndorfu 27. augusta 2015. V nákladnom priestore auta našli rakúski policajti zatiaľ 20 mŕtvych tiel. Foto: TASR/AP

Pravdepodobne ide o utečencov zo Sýrie.

Viedeň 28.augusta (Teraz.sk/TASR) - V Nákladnom vozidle bolo 71 ľudí, ktorí prišli o život. Z nich bolo 59 mužov, osem žien a štyri deti, jedno dievčatko bolo vo veku asi 1 až 1,5 roka. Na dnešnej tlačovej konferencii to potvrdil policajný riaditeľ Burgenlandu Hans Peter Doskozil.

"Našli sme sýrsky cestovný pas, usudzujeme, že ide pravdepodobne o skupinu sýrskych utečencov," vysvetlil s tým, že môžu vylúčiť, že nejde o utečencov z Afriky.

Prečítajte si všetko o tragédii v Rakúsku: FOTO: Počet mŕtvych utečencov v dodávke sa zvýšil na 71


"Začali sme s veľmi intenzívnym vyšetrovaním," konštatoval. V súčasnosti majú už tri osoby v Maďarsku zadržané. "Je to asi horúca stopa, ktorá nás môže priviesť na stopu páchateľov. S vysokou istotou ide o osoby, ktoré dodávku šoférovali," spresnil.

Vozidlo malo vyštartovať z Maďarska južne od Budapešti. Našli ho pri Parndorfe, keď už bolo odstavené minimálne 24 hodín.

Čas smrti obetí sa bude skúmať.

Na tlačovej konferencii sa zúčastnila aj rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

Medzi zadržanými je i držiteľ vozidla

Medzi troma prevádzačmi zadržanými v Maďarsku je osoba vedená ako držiteľ vozidla. Informoval o tom šéf burgenlandskej polície Hans Peter Doskozil.

Držiteľa chladiarenského auta, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskému potravinárskemu podniku, Doskozil identifikoval ako bulharského občana libanonského pôvodu. Príslušníci Pohotovostnej jednotky maďarskej polície zadržali troch občanov Bulharska a jedného občana Afganistanu. Informovalo o tom agentúru MTI Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).

Podľa ORFK medzi podozrivými nie je žiadny občan Maďarska. Rakúska polícia predpoludním uviedla, že v Maďarsku zadržali dvoch občanov Bulharska a jedného Maďara, ktorí s autom jazdili a vyšetrovateľov by mohli priviesť na "stopu k osobám v pozadí".

Na tlačovej konferencii v rakúskom Eisenstadte šéf burgenlandskej polície Hans Peter Doskozil oznámil, že držiteľa chladiarenského auta, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskému potravinárskemu podniku, identifikovali ako bulharského občana libanonského pôvodu.

Migranti z auta by mohli uniknúť iba so sekerou, tvrdí expert

Konštrukcia vozidla, ktoré viezlo 71 migrantov v Rakúsku, je mimoriadne masívna. Nožom ani inými reznými nástrojmi nemali migranti žiadnu šancu dostať sa z hermeticky uzatvoreného priestoru, povedal pre spravodajský server Origo.hu Dániel Hidegkúty z firmy, ktorá sa špecializuje na stavbu a opravu chladiarenských vozidiel.

Migranti, ktorí zahynuli za tragických okolností, by mali šancu uniknúť z nákladového priestoru iba v prípade, ak by mali sekeru. Konštrukcia stien, ktoré sú hrubé desať centimetrov a ktoré sú vyrobené z umelej hmoty a sklolaminátu, iným nástrojom odolá.

Steny sú podľa experta vyplnené izolačnou penou a okolo dverí je gumené tesnenie, ktorého úlohou je hermeticky uzatvoriť vnútorný priestor - teda zabezpečiť, aby nebola ani jedným smerom výmena vzduchu.

Pri preprave tovaru je potrebná takáto konštrukcia kvôli tomu, aby studený vzduch z nákladového priestoru neunikol a aby energetická náročnosť chladenia bola čo najnižšia. "V kamióne s plachtou by mali migranti podstatne väčšiu šancu na útek a pri preplnenom nákladovom priestore by sa neboli udusili," dodal Hidegkúty.

Na margo mohutného mechanizmu zámkov na dverách, ktoré je možné otvoriť iba zvonka a aj to iba dvoma rukami, povedal, že dvere musia pri týchto vozidlách ostať zatvorené aj v prípade, keď sa pri nehode uvoľní tovar.