Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tragický únik kalu v Ajke nespôsobila prírodná katastrofa, tvrdí súd

Pohľad na pretrhnutú hrádzu skládky s červeným toxickým kalom z hlinikárne na spracovanie bauxitu Timfoldgyar pri Ajke v maďarskej obci Kolontár 6. októbra 2010. Foto: TASR/AP

Ekologická katastrofa na západe Maďarska, pri ktorej sa v roku 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zalial tri obce, si vyžiadala desať obetí.


Budapešť 29. januára (TASR) - Tragický únik toxického červeného kalu z odkaliska hlinikárne v maďarskej Ajke z roku 2010, pri ktorom zomrelo desať ľudí, nespôsobila prírodná katastrofa. Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil pred novinármi predseda trestnoprávneho kolégia veszprémskeho súdu Gábor Varga v reakcii na štvrtkový verdikt.

Súd na prvom stupni vo štvrtok 28. januára zbavil všetkých 15 obvinených viny. V zdôvodnení rozsudku uviedol, že dôvodom katastrofy bola strata stability podložia odkaliska, čo spôsobilo narušenie hrádze.

Varga zdôraznil, že súd dospel k názoru, že u jednotlivých obvinených existuje trestnoprávna zodpovednosť, avšak nemožno ich brať na zodpovednosť za spôsobenie katastrofy. Súd zistil, že na katastrofe sa podieľali chyby a nedostatky pri projektovaní a realizácii odkaliska č. 10. Vyvrátil tak médiami naznačovanú možnosť, že k úniku došlo vplyvom prírodnej katastrofy.

Predseda kolégia zdôraznil, že v tomto procese súd nemal možnosť menovať ďalších zodpovedných v kauze, skúmal iba zodpovednosť obvinených. Takáto možnosť však v rámci ďalších súdnych procesov stále zostáva.

"Štvrtkový verdikt je iba o tom, že 15 ľudí, ktorých prokurátor obvinil, nenesie zodpovednosť za vznik katastrofy, za odstránenie jej následkov, prípadne za bránenie v odstraňovaní následkov úniku kalu," konštatoval Varga.

Predsedníčka senátu Györgyi Szabóová po vynesení verdiktu zdôraznila, že občianske a ďalšie spory iniciované v tejto kauze voči hlinikárni nie sú totožné so zisťovaním objektívnej zodpovednosti v rámci tohto trestnoprávneho sporu.

"Senát skúmal trestnoprávnu zodpovednosť osôb, a tak vznikol oslobodzujúci verdikt," dodala Szabóová.

Prokuratúra obžalovala 15 zamestnancov hlinikárne Magyar Alumínium Termelö és Kereskedelmi (Mal) Zrt., vrátane jej generálneho riaditeľa.

Boli obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti so smrteľnými následkami, ako aj z trestných činov poškodenia životného prostredia a prírody z nedbanlivosti, porušenia predpisov hospodárenia s nebezpečným odpadom a všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti, čo dohromady spôsobilo materiálne škody mimoriadne veľkého rozsahu.

V súdnom procese, ktorý sa začal 25. septembra 2012, vypovedalo 232 poškodených a 132 svedkov.

Ekologická katastrofa na západe Maďarska, pri ktorej sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zalial obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely, si vyžiadala desať obetí. Ďalších viac ako 200 ľudí vyviazlo so zraneniami. Zničených bolo okolo 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.