Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Traja belosi dostali doživotné väzenie za vraždu afroamerického bežca

Travis McMichael sa pozerá na svoju matku a sestru v súdnej sieni po tom, čo bol usdvečený z vraždy Ahmauda Arberyho, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Arberyho zastrelil Travis McMichael, ktorý ho najskôr prenasledoval vo vozidle spoločne so svojím otcom, 65-ročným Gregorym. Ich sused Bryan celý incident nakrúcal na video z vlastného auta.

Washington 8. januára (TASR) - Troch belochov usvedčených z prenasledovania černošského rekreačného bežca Ahmauda Arberyho na svojich pickupoch a z jeho zavraždenia v americkom štáte Georgia odsúdili v piatok na doživotné väzenie. Tento prípad ešte zhoršil v krajine napätie týkajúce sa rasovej spravodlivosti, uviedla tlačová agentúra AFP.

Travis McMichael (35) a jeho otec Gregory McMichael (66) dostali doživotie bez možnosti predčasného prepustenia. Ich sused William "Roddie" Bryan (52), ktorý sa nepodieľal na vražde tak priamo a navyše spolupracoval s vyšetrovateľmi, bol odsúdený na doživotie s možnosťou podmienečného prepustenia.

Troch belochov uznali za vinných z vraždy 25-ročného Arberyho už vlani v novembri. Zločin sa stal vo februári 2020.

Arberyho zastrelil Travis McMichael, ktorý ho najskôr prenasledoval vo vozidle spoločne so svojím otcom, 65-ročným Gregorym. Ich sused Bryan celý incident nakrúcal na video z vlastného auta.

Všetkých troch zmienených mužov usvedčila porota súdu v meste Brunswick z vraždy aj z viacerých ďalších obvinení.

Videozáznam zo streľby na Arberyho sa stal "virálnym" na sociálnych sieťach a prispel tiež k protestom proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite, ktoré USA otriasli po vlaňajšej vražde iného černocha – Georgea Floyda.

Obvinení muži na súde tvrdili, že Arberyho považovali za lupiča, ktorý kradol v ich štvrti, a chceli ho zatknúť na základe vtedy platného a medzičasom už zrušeného tamojšieho zákona, v súlade s ktorým mohli zatýkať aj radoví občania.

Prokurátori však tvrdili, že na takéto zatknutie nemali nijaké opodstatnenie a Arberyho sa o ňom ani nepokúsili upovedomiť. K vražde došlo 23. februára 2020, v nedeľu popoludní. Arbery si šiel zabehať a muži ho následne začali prenasledovať. Hlavná žalobkyňa Linda Dunikoskiová uviedla, že McMichaelovci boli ozbrojení brokovnicou a pištoľou. Arberyho, rovnako ako ani ich sused, nevideli spáchať žiaden zločin.

"Pokúšal sa dostať preč od týchto neznámych mužov, ktorí naňho kričali, vyhrážali sa mu smrťou... a napokon ho zastrelili," uviedla Dunikoskiová.