Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Traja čínski tajkonauti sa vrátili na Zem po pol roku na obežnej dráhe

Na snímke členovia posádky čínskej kozmickej lode Šen-čou 15 a Šen-čou 14 sa fotia po historickom stretnutí vo vesmíre v stredu 30. novembra 2022. Čínska kozmická loď Šen-čou 15 s trojčlennou posádkou tajkonautov na palube sa pripojila na obežnej dráhe Zeme k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Jej posádku tvorili tajkonauti Fei Ťün-lung, Teng Čching-ming a Čang Lu. Na vesmírnej stanici vystriedajú trojicu Čchen Tunga, Liou Janga a Cchaj Sü-čea, ktorí vo vesmíre pracovali od júna a začiatkom decembra je naplánovaný ich návrat na Zem. Foto: TASR - AP

Čína plánuje v rámci svojho ambiciózneho vesmírneho programu postaviť aj základňu na Mesiaci a Národný vesmírny úrad uviedol, že jeho cieľom je do roku 2029 vyslať lunárnu misiu s posádkou.

Peking 4. decembra (TASR) - Traja čínski tajkonauti sa v nedeľu vrátili na Zem po tom, ako strávili šesť mesiacov na čínskej vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedla čínska štátna televízia CCTV. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Vesmírna kapsula s trojčlennou posádkou, ktorú tvorili kapitán Čchen Tung a tajkonauti Liou Jang a Cchaj Sü-če, pristála v púšti Gobi na severe Číny približne o 20.10 h miestneho času (13.10 h SEČ), oznámila CCTV.

Títo traja tajkonauti boli súčasťou misie vesmírnej lode Šen-čou 14, ktorá do kozmu vzlietla v júni. Na vesmírnej stanici Tchien-kung ich tento týždeň vystriedali noví tajkonauti — skúsený kapitán Fej Ťün-lung a Teng Čching-ming a Čang Lu —, ktorí zostanú na obežnej dráhe Zeme nasledujúcich šesť mesiacov.

Čínska vesmírna stanica Tchien-kung bola vybudovaná v rámci snahy Číny stať sa po boku Spojených štátov a Ruska ďalšou kozmickou veľmocou. Čína si už pripísala aj prvý úspech, keďže sa jej podarilo ako prvej krajine pristáť s terénnym vozidlom na odvrátenej strane Mesiaca.

Čína plánuje v rámci svojho ambiciózneho vesmírneho programu postaviť aj základňu na Mesiaci a Národný vesmírny úrad uviedol, že jeho cieľom je do roku 2029 vyslať lunárnu misiu s posádkou.