Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Traja mŕtvi v Iraku medzi šiitskými rivalskými frakciami

Na archívnej snímke Muktadá as-Sadr. Foto: TASR/AP

Nepokoje vypukli po tom, čo as-Sadr v pondelok oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky.

Bagdad 1. septembra (TASR) - Traja militanti boli v noci na štvrtok zabití v juhoirackom meste Basra pri násilnostiach medzi dvoma šiitskými náboženskými frakciami. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje.

Medzi zastrelenými sú dvaja členovia organizácie Sarája as-salám, ozbrojenej frakcie napojenej na vplyvného šiitského duchovného Muktadá as-Sadra. Na ich vozidlo spustili paľbu príslušníci polovojenských oddielov Aáib Ahl al-akk, ktorí v následnom boji takisto stratili jedného bojovníka.

V uliciach Basry boli následne na utíšenie situácie rozmiestnené bezpečnostné jednotky a guvernér provincie Basra Asad Ajdaní ráno uviedol, že situácia v meste je už bezpečná a pod kontrolou.

Prestrelka vyvolala medzi obyvateľmi Basry paniku, pretože len pred niekoľkými dňami premenili násilnosti medzi priaznivcami a odporcami šiitského duchovného Muktadá as-Sadra vládnu štvrť Zelená zóna v Bagdade na bojové pole.

Pri prestrelkách medzi polovojenskými oddielmi irackého šiitského duchovného Muktadá as-Sadra s proiránskymi Ľudovými mobilizačnými silami (Hašd Šaabí) prišli tento týždeň o život zhruba tri desiatky as-Sadrových stúpencov.

Nepokoje vypukli po tom, čo as-Sadr v pondelok oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky. Jeho prívrženci vtedy vtrhli do vládneho paláca, kde sa nachádza úrad premiéra Mustafá Kázimího, a dočasne ho obsadili.