Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Traja ruskí kozmonauti odštartovali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu

Na snímke ruskí kozmonauti zľava Sergej Korsakov, veliteľ Oleg Artemiev a palubný inžinier Denis Matvejev kráčajú pred štartom ruskej rakety Sojuz MS-21 v kozmodróme v kazašskom Bajkonure v piatok 18. marca 2022. Foto: TASR/AP

Piatková misia je prvým letom ruskej vesmírnej rakety od začiatku invázie na Ukrajinu, uviedol portál Space.com.

Moskva 18. marca (TASR) - Traja ruskí kozmonauti odštartovali v piatok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Deje sa tak v čase veľkého napätia medzi Ruskom a Západom pre vojnu na Ukrajine, informuje TASR na základe správ agentúr DPA a AFP.

Oleg Artemiev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov vzlietli z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane na palube kozmickej lode Sojuz MS-21 o 16.55 h SEČ, zachytil podľa AFP živý prenos zo štartu, ktorý priniesla americká vesmírna agentúra NASA.

V súčasnosti na vesmírnej stanici pracujú dvaja Rusi, štyria Američania a jeden Nemec. Ruskí kozmonauti nahradia troch z týchto kolegov, ktorí sa 30. marca vrátia späť na Zem, uviedla agentúra Reuters.

Piatková misia je prvým letom ruskej vesmírnej rakety od začiatku invázie na Ukrajinu, uviedol portál Space.com. Ruskí astronauti by sa mali k ISS dostať od štartu za menej ako tri hodiny.

Na snímke štart ruskej rakety Sojuz MS-21 s trojčlennou posádkou pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu, ktorú tvoria ruskí kozmonauti Oleg Artemiev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov v kozmodróme v kazašskom Bajkonure v piatok 18. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Sankcie uvalené na Moskvu pre ruskú inváziu na Ukrajinu značne ovplyvnili vesmírnu spoluprácu. DPA spresňuje, že ruská vesmírna agentúra Roskosmos má zmluvu o kooperácii na ISS do roku 2024.

Moskva v reakcii na ekonomické sankcie prestala dodávať Washingtonu raketové motory. Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin minulý týždeň varoval, že opatrenia Západu uvalené voči Rusku by mohli ohroziť ISS a dokonca spôsobiť jej pád.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok deklaroval, že pokiaľ ide o fungovanie ISS, stále úzko spolupracuje s Roskosmosom, a to napriek narastajúcemu geopolitickému napätiu v súvislosti so situáciou na Ukrajine.