Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Traja zatknutí v kauze kyselinového útoku na Sergeja Filina

Šéf baletu Veľkého divadla v Moskve Sergej Filin na snímke z 4. februára 2013. Foto: TASR/AP

Zdravotný stav 42-ročného bývalého vynikajúceho tanečníka sa pomaly lepší. Samotný Filin, ale aj polícia predpokladá ako motív útoku osobné nezhody v divadle.

Moskva 5. marca (TASR) - V prípade kyselinového útoku na umeleckého šéfa baletu Veľkého divadla v Moskve (Boľšoj teatr) Sergeja Filina zatkla polícia troch ľudí, vrátane sólistu Pavla Dmitričenka.

Informovali o tom dnes ruské tlačové agentúry Interfax a RIA Novosti s odvolaním sa na informácie ministerstva vnútra.

Agentúra Interfax uviedla, že okrem Dmitričenka sú vo väzbe aj predpokladaný priamy vykonávateľ útoku Jurij Zaruckij a ďalšia, zatiaľ bližšie neidentifikovaná osoba, ktorá mala Zaruckého odviesť autom z miesta činu.

Ministerstvo vnútra spresnilo, že Zaruckého zatklo jeho oddelenie kriminálneho vyšetrovania v spolupráci s miestnymi orgánmi činnými v trestnom konaní v Tverskej oblasti.

Podľa agentúry RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na zdroj blízky vyšetrovateľom, je Dmitričenko objednávateľom útoku. Ministerstvo vnútra sa k tejto informácii odmietlo vyjadriť.

K útoku na Filina došlo 17. januára v Moskve. Neznámy páchateľ ho postriekal pravdepodobne kyselinou sírovou, pričom mu zasiahol aj tvár. Filina hospitalizovali s popáleninami tváre tretieho stupňa a s popáleninami očí. Následne ho previezli na ďalšie liečenie do nemeckého Aachenu. Zdravotný stav 42-ročného bývalého vynikajúceho tanečníka sa pomaly lepší.

Samotný Filin, ale aj polícia predpokladá ako motív útoku osobné nezhody v divadle. Hovorkyňa Veľkého divadla Jekaterina Novikovová dnes vyjadrila nádej, že Filin by sa do leta mohol znova vrátiť do práce.