Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Treba zabrániť rusko-ukrajinskej vojne, vyhlásil Orbán

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Prejav predsedu Fideszu vysielaný online na kanáli YouTube bol úvodným podujatím začínajúcej sa kampane parlamentných volieb 2022, ktoré sa budú konať 3. apríla.

Budapešť 12. februára (TASR) - Rusko-ukrajinskej vojne treba zabrániť, vyhlásil v sobotu v 23. výročnom prejave o stave krajiny predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán. Podľa spravodajcu TASR pred pozvanými hosťami v budínskom multifunkčnom centre Várkert Bazár premiér zdôraznil, že stratégia Európskej únie voči Rusku zlyhala a sankcie voči Moskve sú zlé.

Prejav predsedu Fideszu vysielaný online na kanáli YouTube bol úvodným podujatím začínajúcej sa kampane parlamentných volieb 2022, ktoré sa budú konať 3. apríla.

K ukrajinskému konfliktu Orbán dodal, že v prípade vojenského konfliktu sa spustí obrovská vlna utečencov, ktorá bude väčšia než z niekdajšej Juhoslávie.

Podľa jeho slov Maďarsko vzhľadom na svoju vojenskú a ekonomickú silu nedokáže ovplyvniť vzťahy EÚ s Ruskom, avšak vytvorilo si vlastný model, v rámci ktorého Budapešť spolupracuje s Moskvou.

V tejto súvislosti pripomenul svoju schôdzku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom 1. februára v Moskve, ktorú označil za mierovú misiu. Dodal, že vojna a konflikty vždy priniesli utrpenie a straty pre región strednej Európy i pre Maďarsko. Podčiarkol, že maďarským záujmom je mier a nezávislosť Ukrajiny.

"Vojenská sila EÚ by mala byť porovnateľná s vojenskou silou Ruska. Kým tak nie je, zatiaľ o bezpečnosti Európy rozhodujú Spojené štáty a Rusko. Preto podporujeme vytvorenie spoločnej európskej sily," zdôraznil.

K otázke Balkánu podotkol, že Berlín ani Brusel nemôžu robiť balkánsku politiku proti vôli Maďarska. "Balkán je možné stabilizovať rýchlym prijatím jeho krajín do EÚ a unijným Marshallovým plánom. Neprípustné sú sankcie a mocenská arogancia voči Balkánu," povedal maďarský premiér.

Orbán z úspechov svojej druhej vlády, ktorá sa začala v roku 2010, vyzdvihol vlaňajší sedempercentný hospodársky rast, udržanie štátneho dlhu pod 80 percent HDP a to, že ešte aj Rakúsko prekročilo túto hranicu.

Podľa jeho slov kabinet obstál aj počas dvoch ťažkých rokov koronavírusovej pandémie. "Nebolo prerušené rokovanie parlamentu, ktorý poskytol vláde potrebný priestor pre úspešný boj proti pandémii," podčiarkol. Kým podľa Orbána sa v mnohých krajinách Európy dôvera obyvateľstva vo vládu počas pandémie naštrbila, v Maďarsku sa ju podarilo posilniť.

Predseda Fideszu varoval Maďarov pred návratom ľavice a opakovane zdôraznil, že zoskupenie šiestich opozičných strán, ktorého spoločným kandidátom na post premiéra je Péter Márki-Zay, v skutočnosti vedie expremiér Ferenc Gyurcsány. "Maďarsko musí ísť vpred," zdôraznil Orbán.