Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

AstraZeneca: Tretia dávka vytvára viac protilátok proti omikronu

Na archívnej snímke zdravotná sestra drží ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Spoločnosť AstraZeneca teraz vzhľadom na zvyšujúcu sa potrebu preočkovania ľudí treťou dávkou plánuje dáta, ktoré počas štúdie zozbierala, poskytnúť svetovým regulačným úradom.

Londýn 13. januára (TASR) - Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca vo štvrtok uviedla, že predbežné dáta z jej štúdie ukazujú, že jej protikoronavírusová vakcína Vaxzevria dokáže po podaní tretej posilňujúcej dávky vygenerovať väčšiu odpoveď imunitného systému proti rôznym variantom vírusu vrátane omikronu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Odpoveď imunitného systému proti variantu omikron, ako aj variantom beta, delta, alfa a gama sa po odaní tretej dávky zvýšila nielen u ľudí, ktorí boli predtým zaočkovaní vakcínou Vaxzevria, ale aj u tých, ktorým bola v minulosti podaná mRNA vakcína.

Spoločnosť AstraZeneca teraz vzhľadom na zvyšujúcu sa potrebu preočkovania ľudí treťou dávkou plánuje dáta, ktoré počas štúdie zozbierala, poskytnúť svetovým regulačným úradom.

Ide pritom o prvé dáta, ktoré spoločnosť zverejnila v súvislosti so svojimi výskumami, ktoré sa zaoberali podaním tretej dávky vakcíny Vaxzevria.

"Tieto dôležité výskumy ukazujú, že tretia dávky Vaxzevrie po podaní dvoch počiatočných dávok tejto vakcíny – alebo po mRNA vakcíne či inaktivovanej vakcíne – výrazne zvyšuje imunitu proti COVID-19," uviedol šéf Oxfordskej skupiny pre vakcíny Andrew Pollard.

V rozsiahlom britskom výskume z vlaňajšieho decembra sa podarilo zistiť, že tretia dávka vakcíny od AstraZenecy zvyšuje počet protilátok, ak je podaná po dvoch dávkach Vaxzevrie alebo vakcíne od spoločnosti Pfizer, ktoré je založená na technológii mRNA. Avšak táto štúdia zároveň preukázala, že najväčší počet protilátok po podaní tretej dávky vzniká po aplikovaní mRNA vakcín od spoločností Pfizer a Moderna.

Vakcínu Vaxzevria vyvinula AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou.