Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tretia vlna pandémie je v Afrike veľmi ničivá

Lekár v špeciálnom ochrannom odeve pomáha pacientke s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v meste Machakos v Keni, archívne foto. Foto: TASR/AP

Uviedol to riaditeľ Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb John Nkengasong.

Nairobi 24. júna (TASR) - Riaditeľ Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) John Nkengasong vo štvrtok oznámil, že najmenej 20 krajín na tomto kontinente s 1,3 miliardy ľudí zažíva "veľmi ničivú" tretiu vlnu pandémie koronavírusu. Veľmi výraznú úlohu v tom podľa neho môže zohrávať variant delta prvýkrát zistený v Indii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Kamerunský virológ Nkengasong novinárom povedal, že Afrika zaznamenala 30-percentný nárast nových prípadov nákazy oproti predchádzajúcemu týždňu.

Závažné je, že na kontinente je proti koronavírusu úplne zaočkované len jedno percento obyvateľstva. Navyše, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že osem afrických krajín už vyčerpalo svoje zásoby vakcín.

"Totálne zaostávame, jednoducho nemáme vakcíny," uviedol riaditeľ afrického CDC. "Tretia vlna je extrémne brutálna," dodal.

Upozornil, že vrchol tejto tretej vlny je "výrazne vyšší", než tomu bolo v Afrike počas druhej vlny pandémie, a čoraz viac miestnych zdravotníckych zariadení hlási, že sú zaplnené.

Afrika má celkovo viac než 5,2 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, vrátane vyše 139.000 úmrtí.