Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tretina Talianov s COVID-19 mala poruchy čuchu a chute

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Problémy, ktoré zaznamenala tretina Talianov infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, sa týkali najmä mladších ľudí a žien.

Rím 31. marca (TASR) - Každý tretí človek nakazený novým koronavírusom v Taliansku trpel najmä v počiatočnom štádiu ochorenia COVID-19 poruchami dvoch zmyslov - čuchu a chuti. Vyplýva to zo štúdie univerzity v Miláne, ktorú viedol virológ Massimo Galli, informovala v pondelok agentúra APA.

Problémy, ktoré zaznamenala tretina Talianov infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, sa týkali najmä mladších ľudí a žien.

"Zistili sme, že pacienti s ľahšími symptómami sa sťažujú na poruchy čuchu a chute vtedy, keď sú už na ceste k uzdraveniu. Pacienti, ktorí ležia v nemocnici, a teda majú závažnejšie symptómy, hlásili poruchy (čuchu a chuti) už v počiatočnej fáze infekcie," povedal Galli.

Výsledky štúdie boli zverejnené v odbornom periodiku Clinical Infectious Diseases. Niektorí lekári už vyzvali, aby sa poruchy čuchu považovali za príznak nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a takíto ľudia boli poslaní do karantény.