Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko sprístupnilo tretiu dávku vakcíny pre všetkých ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Negatívny výsledok antigénového i PCR testu na covid sa bude uznávať iba 24 hodín.

Paríž 25. novembra (TASR) - Na posilňujúcu tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu budú môcť ísť vo Francúzsku od soboty všetci ľudia nad 18 rokov, oznámil vo štvrtok minister zdravotníctva Olivier Véran na tlačovej konferencii. Informuje o tom denník Le Monde.

Doba medzi podaním druhej a tretej dávky sa pritom skráti z pôvodných šiestich na päť mesiacov. Posilňujúca dávka bude potrebná na predĺženie platnosti covidpasu. Ten sa po siedmich mesiacoch od podania druhej dávky "deaktivuje", až pokým ľudia nedostanú tretiu dávku.

Od piatku bude tiež povinné nosiť vo vnútorných priestoroch ochranu dýchacích ciest.

Negatívny výsledok antigénového i PCR testu na covid sa bude uznávať iba 24 hodín.

Na otázku, či je krajina pripravená vykonávať toľko testov, Véran odpovedal, že "dopyt po testoch určite naplnia." Dodal, že "najlepší spôsob, ako sa nezamýšľať nad touto otázkou, je dať sa zaočkovať."

Výučba bude naďalej prebiehať prezenčne, uvádza minister školstva Jean-Michel Blanquer. Ak sa v triede vyskytne pozitívne testovaný žiak, spolužiaci nepôjdu do karantény, ale bude sa vykonávať ich "systematický skríning".

Francúzsko čelí už piatej vlne covidu. Véran tvrdí, že bude bez pochýb "dlhšia a náročnejšia" než tá štvrtá. Lockdown ani zákaz vychádzania však vláda zaviesť neplánuje.

V stredu vo Francúzsku úrady zaznamenali už druhý deň po sebe viac ako 30.000 nových prípadov koronavírusu. Takéto prírastky boli v krajine naposledy v apríli.

Riaditeľ ministerskej sekcie pre verejné zdravie Jérôme Salomon uviedol, že za zvýšené šírenie pandémie vo svete môže nízky počet zaočkovaných ľudí, ako aj chýbajúci rešpekt voči opatreniam.

V priebehu hodiny od začiatku tlačovej konferencie sa vo Francúzsku na očkovanie prihlásilo viac ako 350.000 ľudí.