Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Tri balkánske štáty si napokon rozmysleli bojkot summitu s EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Summit sa začína vo štvrtok v Bruseli a má sa okrem iného zaoberať aj perspektívou vstupu krajín západného Balkánu do EÚ.

Tirana/Skopje/Belehrad 22. júna (TASR) - Vedúci predstavitelia troch balkánskych štátov – Albánska, Severného Macedónska a Srbska – prehodnotili svoj pôvodný zámer bojkotovať štvrtkový summit krajín EÚ a západného Balkánu pre blokovanie začiatku prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom zo strany Bulharska. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

"Na zasadnutí Európskej rady sa zúčastníme," napísal na Twitteri v stredu albánsky premiér Edi Rama.

Srbská agentúra Tanjug informovala, že rozhodnutie zúčastniť sa na schôdzke urobili predstavitelia týchto troch krajín spoločne.

Ešte v utorok avizoval Rama aj srbský prezident Aleksandar Vučič, že na summit EÚ a západného Balkánu neprídu. Prezident Severného Macedónska Stevo Pendarovski zas verejne odporučil premiérovi Dimitarovi Kovačevskému, aby na zasadnutie nešiel.

Summit sa začína vo štvrtok v Bruseli a má sa okrem iného zaoberať aj perspektívou vstupu krajín západného Balkánu do EÚ. Okrem spomínaných troch krajín sú pozvaní aj zástupcovia Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory a Kosova. Po skončení summitu krajín EÚ a západného Balkánu sa začne summit EÚ. Očakáva sa, že sa na ňom rozhodne o udelení štatútu kandidátskych krajín na vstup do Únie Ukrajine a Moldavsku.