Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tri najväčšie mestá Maroka budú viesť ženy

Na archívnej snímke členovia volebnej komisie čakajú na voličov počas hlasovania v Rabate 8. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Asmaá Rhlalúová (52), kandidátka Národného združenia nezávislých (RNI), bola vyhlásená za primátorku Rabatu na základe výsledkov hlasovania mestskej rady.

Rabat 24. septembra (TASR) - Marocké hlavné mesto Rabat bude prvýkrát v jeho dejinách viesť žena. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s tým, že na základe výsledkov volieb budú mať primátorky tri najväčšie mestá kráľovstva - okrem Rabatu aj Casablanca a Marrákeš.

Asmaá Rhlalúová (52), kandidátka Národného združenia nezávislých (RNI), bola vyhlásená za primátorku Rabatu v piatok na základe výsledkov hlasovania mestskej rady.

Hlasovanie nasledovalo po celoštátnych parlamentných, regionálnych a komunálnych voľbách konaných 8. septembra. RNI v nich porazila dlhodobo vládnucich islamistov a svojho lídra, podnikateľa Abdala Azíza Achanúša, delegovala do čela novej vlády.

Iná kandidátka RNI, 47-ročná Nabíla Rmiliová, sa v pondelok stala primátorkou Casablanky, ktorá je s 3,5 miliónom obyvateľov najväčším mestom Maroka.

Žena bude viesť aj radnicu turistami vyhľadávaného mesta Marrákeš - za primátorku tam bola zvolená 45-ročná Fatima Zahra Mansúriová zo Strany autentickosti a modernosti (PAM). Tento post zastávala aj v rokoch 2009 - 2015.

PAM skončila v parlamentných voľbách na druhom mieste a v regionálnych prieskumoch na treťom mieste. Stranu založil Fuád Alí Himma, ktorý je teraz poradcom kráľa Muhammeda VI.

Dezignovaný predseda vlády Achanúš bol v piatok zvolený za primátora prímorského mesta Agadir, ktoré je baštou jeho priaznivcov a kde bol jediným kandidátom.