Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tri poľské vojvodstvá zrušili vyhlásenia zamerané proti LGBT ľuďom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Poslanci parlamentu v Lubelskom vojvodstve v pondelok hlasovali v pomere 17 k štyrom za zmenu svojho postoja z apríla 2019, pričom desiati sa zdržali.

Varšava 27. septembra (TASR) - Tri poľské vojvodstvá - Lubelské na východe krajiny, Podkarpatské na juhovýchode a južné Malopoľské - zrušili v pondelok vyhlásenia zamerané proti LGBT komunite. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

Vyhlásenia proti "ideológii" LGBT ľudí, prijaté v minulosti vo vyše 100 poľských mestách a regiónoch, vyvolali silnú kritiku v Poľsku aj zahraničí a mohli tieto oblasti pripraviť o milióny eur z fondov EÚ. Tieto regióny sa totiž vyhlásili za tzv. „zóny bez LGBT“.

Poslanci parlamentu v Lubelskom vojvodstve v pondelok hlasovali v pomere 17 k štyrom za zmenu svojho postoja z apríla 2019, pričom desiati sa zdržali. V roku 2019 prijali vyhlásenie "vo veci zavádzania ideológie LGBT do miestnej komunity". Nový názov tohto dokumentu už znie "vo veci ochrany základných práv a slobôd" a nové vyhlásenie už neobsahuje zmienku o LGBT komunite.

Podkarpatské vojvodstvo ležiace na juhovýchode Poľska takisto v pondelok anulovalo svoj postoj z mája 2019 "vo veci podpory a schvaľovania ideológie takzvaného LGBT hnutia". Tamojší parlament prijal novú rezolúciu s názvom "Podkarpatské vojvodstvo ako región s nastolenou toleranciou".

Zmenu podporilo 18 poslancov; proti hlasovali šiesti. Nová rezolúcia tvrdí, že "dodržiavanie tradície, rešpektovanie práce a majetku, srdečná pohostinnosť a predovšetkým rešpektovanie dôstojnosti a práv každej ľudskej bytosti sú základnými prvkami, ktoré charakterizujú Podkarpatské vojvodstvo".

V parlamente Malopoľského vojvodstva hlasovalo v pondelok 16 poslancov za zrušenie vyhlásenia z roku 2019 o "ideológii" LGBT. Sedem poslancov bolo proti a 15 sa zdržali. Malopoľské vojvodstvo dostalo aj upozornenie z Európskej komisie, že za pôvodný dokument mu hrozí strata európskych peňazí.

V stávke bolo 33,5 milióna eur z pomocného programu REACT-EU a približne 2,5 miliardy eur z financií plánovaných na obdobie rokov 2021-27.

Svätokrížske vojvodstvo na juhu Poľska už minulý týždeň zrušilo vyhlásenie proti "ideológii" LGBT ľudí, ktoré bolo prijaté v júni 2019. Predstavitelia vojvodstva prijali náhradné vyhlásenie, že potvrdzujú svoj "rešpekt voči stáročia starej tradícii a kultúre Poľskej republiky, ako aj rovnoprávnosť a spravodlivé zaobchádzanie".

K takémuto kroku pristúpilo vojvodstvo pod hrozbou straty finančných prostriedkov z Európskej únie, napísala agentúra AP.