Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Tri pracovníčky médií zomreli počas útokov ozbrojencov v Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V posledných mesiacoch v Afganistane narástol počet útokov, ktorých cieľmi sú aj vládni zamestnanci, aktivisti a novinári.

Džalálábád 2. marca (TASR) - Ozbrojenci v meste Džalálábád na východe Afganistanu v utorok zastrelili tri pracovníčky médií, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na televíznu stanicu, pre ktorú tieto ženy pracovali.

Riaditeľ televíznej stanice Enikass TV povedal, že ženy prišli o život počas dvoch samostatných útokov, keď sa pešo vracali domov z kancelárie. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ neprihlásila žiadna z ozbrojených skupín.

Šéf polície v provincii Nangarhár povedal, že úrady po streľbe vzali do väzby jedného ozbrojeného podozrivého a po ďalších pátrajú.

Zadržaná osoba sa podľa šéfa polície k útoku priznala. "Ide o príslušníka afganského militantného hnutia Taliban," povedal policajný šéf. Hovorca Talibanu však neskôr spojitosť svojho hnutia s útokmi poprel.

V posledných mesiacoch v Afganistane narástol počet útokov, ktorých cieľmi sú aj vládni zamestnanci, aktivisti a novinári, pripomína AFP.

Novinári sú v poslednom období takisto cieľmi politických vrážd, ktoré v Afganistane spôsobujú paniku, píše AFP. Mnohí ľudia sa musia ukrývať a niektorí dokonca krajinu opustili.

Celonárodný nárast počtu bombových útokov, cieleného zabíjania a násilia prichádza v čase prebiehajúcich mierových rozhovorov v Katare medzi Talibanom a afganskou vládou. Mesiace trvajúce rozhovory však momentálne viaznu.