Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Tri rakety zasiahli vojenskú základňu na letisku v Bagdade

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o druhý útok na záujmy USA v Iraku za menej než týždeň.

Bagdad 23. apríla (TASR) - Tri rakety zasiahli v noci na piatok vojenskú základňu na letisku v irackom hlavnom meste Bagdad, na ktorej sú umiestnení aj americkí vojaci. Zranenia utrpel jeden iracký vojak, uviedli bezpečnostné zdroje pre agentúru AFP.

Jeden zo zdrojov povedal, že rakety zasiahli časť základne, na ktorej sa nachádzajú irackí vojaci, ktorí základňu zdieľajú s vojakmi vyslanými Washingtonom ako súčasť protidžihádistickej koalície vedenej Spojenými štátmi.

Ide o druhý útok na záujmy USA v Iraku za menej než týždeň, pripomína AFP. Odkedy sa v januári stal prezidentom USA Joe Biden, došlo v Iraku už k 23. útokom na americké ciele vrátane vojakov, ambasády v Bagdade či iracké zásobovacie konvoje pre zahraničné sily. Útoky si vyžiadali životy dvoch Američanov a jedného irackého civilistu.

V nedeľu zasiahlo päť rakiet leteckú základňu severne od Bagdadu, pričom boli zranení traja irackí vojaci a dvaja zahraniční pracovníci dodávateľskej firmy.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Podľa USA však takého akcie v Iraku - namierené voči americkým cieľom - opakovane podnikajú miestne ozbrojené skupiny napojené na susedný Irán.