Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Tri štáty EÚ chcú presadiť zbrojné embargo voči Líbyi sankciami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Riešenie konfliktu v Líbyi je dôležité pre Nemecko, Francúzsko a Taliansko, keďže z chaotickej situácie profitujú gangy pašerákov privádzajúcich migrantov nelegálne cez Stredozemné more do Európy.

Brusel 10. augusta (TASR) – Nemecko, Francúzsko a Taliansko chcú na zastavenie pretrvávajúcich dodávok zbraní do vojnou zdevastovanej Líbye využiť sankcie Európskej únie. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Táto trojica krajín sa zhodla na zozname firiem a osôb, ktoré v rozpore so zbrojným embargom OSN platným už od roku 2011 poskytujú lode, lietadlá a iné logistické prostriedky na prepravu zbraní, uviedli zdroje z EÚ pre DPA.

Týka sa to troch firiem z Turecka, Jordánska a Kazachstanu, ako aj dvoch jednotlivcov z Líbye, spresnili zdroje.

Zmiernené tri krajiny EÚ v polovici júna upozornili, že sú pripravené uvaliť sankcie na tých, ktorí porušujú zbrojné embargo OSN, hoci ich konkrétne nemenovali.

Francúzsko opakovane obviňuje Turecko z toho, že zbrojné embargo voči Líbyi nedodržiava. EÚ nedávno zriadila špecializovanú námornú misiu nazvanú Operácia Irini s cieľom uplatňovať tieto reštrikcie.

V Líbyi vypukol chaos po povstaní v roku 2011, ktoré viedlo k pádu dlhoročného režimu diktátora Muammara Kaddáfího a jeho smrti. V severoafrickej krajine odvtedy prebiehajú boje o moc medzi ozbrojenými skupinami, ktoré podporujú rôzni zahraniční aktéri.

Riešenie konfliktu v Líbyi by bolo dôležité pre Nemecko, Francúzsko a Taliansko, keďže z chaotickej situácie v krajine profitujú gangy pašerákov privádzajúcich migrantov nelegálne cez Stredozemné more do Európy.