Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tridsiate výročie Nežnej revolúcie si v Česku pripomínajú tisíce ľudí

foto z archívu . Foto: TASR/ČTK

V nedeľu si v Českej republike pripomínajú aj 80. výročie udalostí, ktoré viedli k uzatvoreniu vysokých škôl nacistami v roku 1939.

Praha 17. novembra (TASR) - Občania Českej republiky si v nedeľu pripomínajú 30. výročie Nežnej revolúcie. Na mnohých miestach v krajine prebiehajú spomienkové akcie, koncerty i študentské sprievody. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Najväčšie oslavy sa počas dňa konali v Prahe - na Albertove a na Národnej triede, kam už ráno dorazil premiér Andrej Babiš a rad ďalších ministrov a politikov, aby tam pri pomníku Nežnej revolúcie zapálili sviečky a položili kvety.

Odkaz Nežnej revolúcie si pri tomto pamätníku počas dňa uctili aj tisíce radových občanov, informovali české médiá.

Popoludní z pražského Albertova vyrazil študentský sprievod, ktorý šiel rovnakou trasou ako študenti v novembri 1989 - cez Vyšehrad a Rašínovo nábrežie smerom na Národnú triedu.

Podľa organizátorov v ňom bolo 10.000 ľudí. Cestou si študenti mohli vypočuť nahrávky so svedectvami ľudí, ktorí v sprievode boli pred 30 rokmi.

V Prahe sa okrem tohto pochodu i mnohých ďalších akcií uskutočnil aj satirický sprievod masiek.

Nežná revolúcia, ktorá vo vtedajšom Československu ukončila vládu komunistického režimu, vyvrcholila 17. novembra 1989 práve na Národnej triede v Prahe zásahom bezpečnostných jednotiek proti demonštrantom.

Aj keď najväčšie akcie bývajú už tradične v Prahe, výročie Nežnej revolúcie si pripomenuli aj v iných českých mestách a obciach.

V Olomouci sa napríklad uskutočnila demonštrácia s názvom Kto - ak nie my. Kto - ak nie teraz, ktorú zorganizovali iniciatívy 2018+ Olomouc a Milion chvilek pro demokracii. V Brne sa podľa odhadov zišlo 10.000 ľudí. V programe boli koncerty, prejavy rečníkov či lampiónový pochod. V obci Čeladná v Moravskosliezskom kraji odhalili v nedeľu lavičku Václava Havla, ktorý bol prvým prezidentom slobodného Československa. V Liberci na schodoch radnice odhalili pamätník pripomínajúci výročie Nežnej revolúcie.

V nedeľu si v Českej republike pripomínajú aj 80. výročie udalostí, ktoré viedli k uzatvoreniu vysokých škôl nacistami v roku 1939. Ľudia si pripomenuli pamiatku Jana Opletala a ďalších študentov, ktorí čelili nacistickej agresii.