Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Troch belochov usvedčili z vlaňajšej vraždy Afroameričana Arberyho

Travis McMichael sa pozerá na svoju matku a sestru v súdnej sieni po tom, čo bol usdvečený z vraždy Ahmauda Arberyho 24. novembra 2021 v americkom Brunswicku. Foto: TASR/AP

Obvinení muži na súde tvrdili, že Arberyho považovali za lupiča, ktorý kradol v ich štvrti, a chceli ho zatknúť na základe vtedy platného a medzičasom už zrušeného tamojšieho zákona.

Washington 25. novembra (TASR) - Troch belochov uznala v stredu porota súdu v americkom štáte Georgia za vinných z vlaňajšej vraždy 25-ročného Afroameričana Ahmauda Arberyho. Informovala o tom agentúra AFP.

Arberyho zastrelil vlani vo februári 35-ročný Travis McMichael, ktorý ho najskôr prenasledoval vo vozidle spoločne so svojím otcom, 65-ročným Gregorym McMichaelom. Ich 52-ročný sused William Bryan celý incident nakrúcal na video z vlastného auta.

Všetkých troch zmienených mužov usvedčila porota súdu v meste Brunswick z vraždy a viacerých ďalších obvinení. K takémuto rozsudku dospela po necelých 12 hodinách radenia sa.

Trojici mužov teraz hrozí doživotie.

Dav ľudí zhromaždených pred budovou súdu rozsudok nadšene privítal, uvádza AFP.

Videozáznam zo streľby na Arberyho sa stal "virálnym" na sociálnych sieťach a prispel tiež k protestom proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite, ktoré USA otriasli po vlaňajšej vražde iného černocha – Georgea Floyda.

Obvinení muži na súde tvrdili, že Arberyho považovali za lupiča, ktorý kradol v ich štvrti, a chceli ho zatknúť na základe vtedy platného a medzičasom už zrušeného tamojšieho zákona, v súlade s ktorým mohli zatýkať aj radoví občania.

Wanda Cooperová-Jonesová, matka zavraždeného Ahmauda Arberyho, plače po verdikte súdu 24. novembra 2021 v americkom Brunswicku.
Foto: TASR/AP


Prokurátori však tvrdili, že na takéto zatknutie jednak nemali nijaké opodstatnenie, a jednak sa o ňom Arberyho ani nepokúsili upovedomiť. K vražde došlo 23. februára 2020, v nedeľu popoludní. Arbery si šiel zabehať a muži ho následne začali prenasledovať. Hlavná žalobkyňa Linda Dunikoskiová uviedla, že McMichaelovci boli ozbrojení brokovnicou a pištoľou. Arberyho, rovnako ako ani ich sused, nevideli spáchať žiaden zločin.

"Pokúšal sa dostať preč od týchto cudzincov, ktorý naňho kričali, vyhrážali sa mu smrťou... a napokon ho zastrelili," uviedla Dunikoskiová. Porote počas procesu premietli videozáznam z icidentu.

K stredajšiemu rozsudku došlo len niekoľko dní po inom ostro sledovanom procese – s 18-ročným Kyleom Rittenhouseom, ktorý počas vlaňajších protestov proti policajnej brutalite a rasovej nespravodlivosti zastrelil v meste Kenosha v štáte Wisconsin dvoch ľudí a jedného ďalšieho zranil. Tínedžer tvrdil, že konal v sebaobrane. Minulý piatok ho oslobodili spod všetkých bodov obžaloby.