Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Troch príslušníkov pohraničnej stráže odsúdili za zabitie muža

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Príslušníci SEF ho podľa súdu po zadržaní zviazaného kopali a bili, čím mu spôsobili zlomeniny rebier a následne smrť udusením.

Lisabon 11. mája (TASR) - Súd v Lisabone v pondelok vymeral tresty odňatia slobody v dĺžke sedem až deväť rokov trom príslušníkom portugalskej Cudzineckej a hraničnej služby (SEF), ktorí vlani zavinili úmrtie ukrajinského občana, informovala agentúra AFP.

Dvom z nich súd vymeral trest v dĺžke deväť rokov a tretiemu sedem rokov za to, že Ukrajincovi Ihorovi Homeňukovi spôsobili zranenia, v dôsledku ktorých mu zlyhalo dýchanie a zomrel.

Súd obvinenia z násilnej vraždy zamietol; mužov však usvedčil z vážneho ublíženia na zdraví, ktoré viedlo k smrti.

Ihor Homeňuk do Portugalska priletel vlani v marci z Turecka, píše portál Euronews.com. Muž podľa AFP nemal platné víza na vstup do Portugalska. Miestne úrady ho zadržali po tom, ako odmietol nastúpiť do lietadla, ktoré ho malo odviezť z krajiny.

Príslušníci SEF ho podľa súdu po zadržaní zviazaného kopali a bili, čím mu spôsobili zlomeniny rebier a následne smrť udusením.

Prípad vyvolal v Portugalsku znepokojenie a vláda sa v reakcii naň rozhodla uskutočniť reformu pohraničnej stráže, píše Euronews. Bývalá šéfka SEF vlani decembri v súvislosti s touto kauzou odstúpila z funkcie.