Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Troch účinkujúcich pobodal v Saudskej Arábii muž počas predstavenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o prvý takýto incident, odkedy kráľovstvo zrušilo desiatky rokov platné obmedzenia, čo sa týka sektora zábavy.

Rijád 12. novembra (TASR) - Troch účinkujúcich v hudobnom predstavení pobodal v pondelok muž v saudskoarabskom Rijáde. Ide o prvý takýto incident, odkedy kráľovstvo zrušilo desiatky rokov platné obmedzenia, čo sa týka sektora zábavy, uviedla agentúra AFP.

Rijádska polícia zatkla Araba držiaceho nôž po tom, ako pobodal dvoch mužov a ženu, ktorí boli členmi divadelnej skupiny, informovala televízna stanica al-Ichbaríja. Zranení sú v stabilizovanom stave.

Na televíznych záberoch bolo vidieť, ako muž útočí na pódiu v Parku kráľa Abdalláha na účinkujúcich v divadelných kostýmoch počas hudobného predstavenia.

Podľa provládneho denníka Ukáz bol útočníkom 33-ročný Jemenčan. Zatiaľ nie je známy jeho motív, ani národnosť zranených.

K útoku došlo v čase, keď sa moslimské kráľovstvo snaží priniesť svojim obyvateľom viac zábavy a chce zmeniť svoj ultrakonzervatívny imidž. Korunný princ Muhammad bin Salmán zaviedol reformy, v rámci ktorých sa povolili koncerty, opäť sa otvorili kiná a zrušil sa zákaz šoférovania pre ženy.

Rozvoj cestovného ruchu a zábavy je jedným zo základov jeho plánu Vízia 2030, ktorý má za cieľ diverzifikovať najväčšiu ekonomiku arabského sveta v súčasnosti založenú na ropnom priemysle.

Tieto reformy však môžu podráždiť zarytých konzervatívcov vrátane náboženskej polície, ktorej právomoci sa v posledných rokoch zmenšili.