Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Trojdňový lockdown zavádzajú v Brisbane a iných častiach Queenslandu

Na snímke sú lietadlá austrálskej spoločnosti Virgin Australia zaparkované na letisku v Brisbane. Foto: TASR/AP

V rámci "najprísnejšieho lockdownu", aký zaviedli úrady v Brisbane, budú môcť obyvatelia svoje domovy opúšťať len v nevyhnutných prípadoch.

Brisbane 31. júla (TASR) - Austrálske úrady sa rozhodli zaviesť od sobotňajšieho popoludnia miestneho času trojdňový lockdown vo viacerých ďalších častiach štátu Queensland vrátane mesta Brisbane. Dôvodom je snaha dostať tak pod kontrolu vznikajúce ohnisko koronavírusového variantu delta, informuje agentúra AFP.

Nariadenie nevychádzať z domu tak počas nasledujúcich troch dní zasiahne milióny obyvateľov.

"Jediný spôsob, ako poraziť variant delta, je postupovať rýchlo a byť silnými," uviedol Steven Miles, podpredseda regionálnej vlády Queenslandu.

V tomto štáte aktuálne evidujú sedem prípadov variantu delta súvisiacich so študentkou strednej školy v Brisbane, jej rodinou a jedným vychovávateľom. Tamojšie úrady sa však podľa slov Milesa stále len pokúšajú zistiť zdroj tejto nákazy.

V rámci "najprísnejšieho lockdownu", aký zaviedli úrady v Brisbane, budú môcť obyvatelia svoje domovy opúšťať len v nevyhnutných prípadoch, píše AFP. Medzi tie patrí napríklad nákup potravín a základných životných potrieb, či šport vonku. Ľudia sa v prípade oboch menovaných však majú zdržiavať maximálne vo vzdialenosti 10 kilometrov od svojho domu, pričom športovať smú s členmi svojej domácnosti alebo nanajvýš jednou inou osobou. Svoje domovy môžu opustiť aj za účelom návštevy lekára, uvádza denník Brisbane Times.

Lockdown v Brisbane a okolitých okresoch prichádza v čase, keď obdobné obmedzenia už piaty týždeň platia v najväčšom austrálskom meste Sydney, kde sa úrady snažia dostať pod kontrolu šírenie variantu delta. Počet prípadov infekcie sa tam však aj napriek dlhotrvajúcim obmedzeniam stále udržiava na vysokej úrovni.