Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tropická búrka Dianmu si vyžiadala šesť obetí a ohrozuje Bangkok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Búrka doteraz spôsobila záplavy v 30 thajských provinciách, pričom najväčšie škody evidujú v strednom Thajsku.

Bangkok 28. september (TASR) - Tropická búrka Dianmu si vyžiadala v Thajsku najmenej šesť obetí na životoch a zaplavila už 70.000 príbytkov, informovala v utorok agentúra AFP.

Búrka doteraz spôsobila záplavy v 30 thajských provinciách, pričom najväčšie škody evidujú v strednom Thajsku, priblížil tamojší úrad pre prevenciu a zmierňovanie následkov katastrof. Spomínané obete hlásia z provincií v severnej a strednej časti krajiny.

Hladina vody v rieke Menam-Čao-Praja, ktorá tečie aj cez thajskú metropolu Bangkok, je čoraz vyššia, pretože úrady sú pre výdatné dažde nútené vypúšťať vodu z priehrad, ktoré sú na nej vybudované.

Ako píše AFP, obyvatelia Bangkoku dúfajú, že sa nezopakuje katastrofická monzúnová sezóna z roku 2011, keď bola pod hladinou až pätina hlavného mesta a zomrelo viac ako 500 ľudí.

Bangkocké úrady informovali, že hladinu rieky pozorne sledujú a pripravili vodné čerpadlá aj vrecia s pieskom. Kancelária bangkockého guvernéra avizovala, že vydá varovanie, ak budú hroziť prudké záplavy.

Bangkok stojí na niekdajšom močarisku, len 1,5 metra nad morom. Poľnohospodárska pôda a ryžové polia dokázali v minulosti absorbovať povodňové vody, väčšinu týchto prírodných riešení však nahradili nehnuteľnosti, pripomína AFP.

Avizovaný protipovodňový systém podzemných rezervoárov a tunelov navyše ešte nie je dokončený. Dôvodom sú podľa miestnych médií spory o pozemky.