Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Tropická búrka prinesie Japonsku vietor a vysoké vlny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tropickú búrku sprevádzal v utorok okolo poludnia vietor s rýchlosťou 72 kilometrov za hodinu.

Tokio 27. júla (TASR) - Tropická búrka Nepartak priniesla v utorok vietor a dážď do oblasti v okolí japonského hlavného mesta Tokio a postihla aj niektoré súťaže letných olympijských hier. Búrka smerovala na severovýchod Japonska, kde má byť podľa predpovedí ešte nepriaznivejšie búrkové počasie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Japonská meteorologická služba predpovedala, že búrka Nepartak prinesie severovýchodu Japonska mohutné zrážky vo forme dažďa, silný vietor a vysoké vlny. Približne v stredu na poludnie zasiahne oblasť severne od tokijského regiónu.

Tropickú búrku sprevádzal v utorok okolo poludnia vietor s rýchlosťou 72 kilometrov za hodinu. V tom čase vyčíňala pri pobreží prefektúry Čiba v stredovýchodnej časti Japonska, dodala meteorologická služba. Predpovedala, že búrka si udrží silu celý deň, ale potom zoslabne a následne postihne okolie mesta Akita, ktoré sa nachádza asi 570 kilometrov severovýchodne od Tokia.

Úrady pre pobrežné oblasti prefektúr Mijagi a Fukušima vydali výstrahy pred búrkou a vysokými vlnami. V severnej časti Japonska sa očakáva aj určité narušenie dopravy.

Premávka siete superrýchlych vlakov Šinkansen má byť pozastavená od utorka večera, prípadne až do stredajšieho rána, uviedla železničná spoločnosť East Japan Railway.

Hlavný tajomník vládneho kabinetu Kacunobu Kato na pravidelnej tlačovej konferencii naliehal na obyvateľov severného regiónu, aby boli opatrní a v prípade zvýšeného rizika záplav alebo zosuvov pôdy včas opustili svoje domovy.

Počasie ovplyvnilo aj olympijské súťaže v surfovaní, pripomína AP.