Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Tropická búrka Sandy zosilnela na hurikán, blíži sa k Jamajke

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predpokladá sa, že bude ďalej naberať na sile, kým udrie na ostrov. Úrady v Kingstone vydali varovanie.

Miami/Kingston 24. októbra (TASR) - Tropická búrka Sandy dnes južne od Jamajky zosilnela na hurikán. Vietor v jej centre dosahoval rýchlosť 130 kilometrov za hodinu, oznámilo americké Národné hurikánové centrum v Miami.

Dnes dopoludnia (miestneho času) sa oko hurikánu nachádzalo 130 kilometrov južne od jamajskej metropoly Kingston. Podľa výpočtov meteorológov by mal ďalej naberať na sile pred tým, ako do konca dňa udrie na karibský ostrov. Z Jamajky už hlásili silný vietor, viaceré zaplavené cesty a zosuvy pôdy.

Na Jamajke a vo východných provinciách Kuby platila pohotovosť pred blížiacim sa hurikánom. Jamajčanov miestne úrady vyzvali, aby sa uchýlili do bezpečia, ostali doma a podnikli ďalšie bezpečnostné opatrenia. Vzhľadom na očakávané silné dažde hrozia v hornatých regiónoch zosuvy a na pobreží silné vlnobitie.

Sandy by podľa posledných modelov mala po prechode nad Jamajkou zamieriť nad východnú Kubu a následne nad Bahamy, kde už vydali upozornenie. Haiti a východné pobrežie amerického štátu Florida by mali zasiahnuť len výbežky v sile tropických búrok.