Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Trudeau: Kanada a Južná Kórea musia byť najlepšími priateľmi

Kanadský premiér Justin Trudeau (vpravo) rokuje s juhokórejským prezidentom Yoon Suk Yeolom počas ich stretnutia v prezidentskej kancelárii v Soule v Južnej Kórei v stredu 17. mája 2023. Foto: TASR/AP

Kanadský premiér Justin Trudeau sa počas prvej oficiálnej návštevy Južnej Kórey stretne s prezidentom Jun Sok-jolom.

Soul 17. mája (TASR) - Kanada a Južná Kórea sa musia stať "najlepšími priateľmi", povedal v stredu kanadský premiér Justin Trudeau počas prejavu v parlamente v Soule. Obe krajiny sa snažia čeliť narastajúcemu vplyvu Číny v regióne. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Trudeau sa počas prvej oficiálnej návštevy Južnej Kórey stretne s prezidentom Jun Sok-jolom.

"Som tu, aby som vám povedal, že už nestačí byť priateľmi. Musíme byť najlepšími priateľmi," vyhlásil Trudeau pred poslancami juhokórejského Národného zhromaždenia v Soule.

Zákonodarcom zároveň povedal, že je potrebná jednota, pretože svet čelí bezprecedentnej neistote, pretrvávajúcim následkom covidovej pandémie, narastajúcim životným nákladom a "skutočným a desivým" dôsledkom zmeny klímy a vojen.

Očakáva sa, že Trudeau a Jun Sok-jol budú tiež diskutovať o spôsoboch prehĺbenia spolupráce v oblasti dodávateľských reťazcov nerastných surovín používané v batériách pre elektrické vozidlá. Kanada oplýva ich zásobami, ktoré juhokórejskí výrobcovia automobilov potrebujú.

Kanadské médiá tiež informovali o možnom stretnutí Trudeaua s najvyššími predstaviteľmi výrobcu batérií LG Energy Solution.

Táto spoločnosť a jej partner, výrobca automobilov Stellantis, tento týždeň zastavili výstavbu závodu na výrobu batérií pre elektromobily v Kanade, pretože Trudeauova vláda "nesplnila to, čo bolo dohodnuté".

Trudeauova návšteva nadväzuje na minuloročnú cestu Jun Sok-jola do Ottawy. Obe krajiny odvtedy zverejnili svoje indo-pacifické stratégie, ktoré obsahujú posilnenie vojenských a hospodárskych vzťahov s cieľom čeliť narastajúcemu vplyvu Číny v tomto regióne.