Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Trudeau: Kanada pošle Ukrajine ťažké delostrelectvo

Kanadský premiér Justin Trudeau, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kanada tiež zaviedla sankcie voči 14 Rusom vrátane dvoch dospelých dcér ruského prezidenta Vladimira Putina – Mariji Voroncovovej a Katerine Tichonovovej.

Ottawa 20. apríla (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau v utorok oznámil, že Ottawa pošle na podporu ukrajinských síl bojujúcich proti ruskej ofenzíve ťažké delostrelectvo a vyhovie tak žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Od samotného začiatku sme v úzkom kontakte s prezidentom Zelenským a veľmi vnímavo reagujeme na to, čo konkrétne najviac potrebujú,"
povedal Trudeau na tlačovej konferencii v provincii New Brunswick.

"Ich najnovšia žiadosť voči Kanade je pomoc s ťažkým delostrelectvom, pretože v tejto fáze sa vojna aktuálne nachádza. Kanada pošle Ukrajine ťažké delostrelectvo," uviedol šéf kanadskej vlády. Dodal, že ďalšie podrobnosti budú zverejnené v nasledujúcich dňoch.

Kanada v utorok tiež zaviedla sankcie voči 14 Rusom vrátane dvoch dospelých dcér ruského prezidenta Vladimira Putina – Mariji Voroncovovej a Katerine Tichonovovej – a tiež manželke a dcére ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Ich aktíva v Kanade budú zmrazené a nebudú tam už môcť podnikať.

Dovedna uvalila Kanada od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine sankcie na vyše 750 jednotlivcov a subjektov z Ruska, Bieloruska a Ukrajiny, pripomína agentúra AFP.