Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Trudeau: NATO a EÚ sú po invázii na Ukrajinu jednotnejšie než predtým

Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau počas prejavu na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli 23. marca 2022. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov je Kanada spolu so spojencami z NATO, krajinami G7 a členmi EÚ pripravená zvýšiť tlak v podobe nových sankcií na Rusko.

Brusel 24. marca (TASR) - Severoatlantická aliancia a EÚ sú jednotnejšie ako kedykoľvek predtým. V stredu to po stretnutiach v Bruseli s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfkou Európskeho parlamentu (EP) Robertou Metsolovou vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau. Informuje spravodajca TASR.

Trudeau, ktorý sa vo štvrtok zúčastní mimoriadneho summitu NATO aj vrcholového stretnutia lídrov skupiny G7, odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a upozornil, že tlak medzinárodného spoločenstva na ruského prezidenta Vladimira Putina sa musí zvýšiť.

Podľa jeho slov je Kanada spolu so spojencami z NATO, krajinami G7 a členmi EÚ pripravená zvýšiť tlak v podobe nových sankcií na Rusko. Tie by mali zasiahnuť najmä sektor obchodu a financií.

Metsolová na začiatku rozpravy s kanadským premiérom v pléne EP vyhlásila, že Kanada je pre EÚ spojencom a cenným partnerom. V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu poukázala na ohrozenie spoločných hodnôt EÚ a Kanady.

Na snímke zľava kanadský premiér Justin Trudeau a predsedníčka europarlamentu Roberta Metsolová počas stretnutia v Bruseli 23. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Trudeau pred europoslancami odsúdil "zločinnú inváziu" Vladimira Putina na územie suverénnej, nezávislej a demokratickej Ukrajiny. "Vladimir Putin porušil najzákladnejšie zásady medzinárodného práva. Zabíja nevinných civilistov bombardovaním nemocníc a obytných budov. Táto flagrantná neúcta k právu a ľudskému životu predstavuje pre Európu a pre svet obrovské nebezpečenstvo," uviedol kanadský premiér.

Podľa jeho slov Putin zlyhal, ak si myslel, že demokracia je slabá a že môže oslabiť EÚ a NATO. "Ale prepočítal sa. NATO a EÚ sú dnes rozhodnejšie a jednotnejšie ako kedykoľvek predtým," odkázal Trudeau. Dodal, že Západ Ukrajinu nesmieme sklamať, lebo Ukrajinci sa na túto pomoc spoliehajú. "Použime preto všetky nástroje, ktorými disponujeme. Voči Putinovi a tým v Rusku a Bielorusku, ktorí ho držia pri moci, musíme naďalej uplatňovať bezprecedentné sankcie a zvyšovať tlak tak, ako to len bude možné," odkázal kanadský premiér.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)