Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trudeau nepríde na stretnutie Trumpa s mexickým prezidentom

Kanadský premiér Trudeau, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trudeau v dôsledku pandémie koronavírusu vedie schôdzky kabinetu zatiaľ len on-line.

Toronto 7. júla (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau sa nezúčastní na stretnutí prezidentov USA a Mexika Donalda Trumpa a Andrésa Manuela Lópeza Obradora, ktoré sa uskutoční v stredu vo Washingtone pri príležitosti začiatku platnosti novej obchodnej dohody medzi USA, Mexikom a Kanadou (USMCA). Informovali o tom v pondelok agentúry AFP a AP.

Trudeauova hovorkyňa Chantal Gagnonová uviedla, že Kanada si želá, aby stredajšie stretnutie bolo úspešné, no premiér do Washingtonu nepríde.

"Napriek nedávnym diskusiám o možnej účasti Kanady bude predseda vlády tento týždeň v Ottawe na zasadnutiach vlády a dávno naplánovanom zasadnutí parlamentu," uviedla Gagnonová.

Trudeau v dôsledku pandémie koronavírusu vedie schôdzky kabinetu zatiaľ len on-line, pripomína AP.

Premiérov úrad uviedol, že Trudeau v pondelok s Lópezom Obradorom telefonoval a zaželal mu úspešné stretnutie s Trumpom.

Gagnonová dodala, že nová obchodná dohoda, ktorá nadobudla platnosť 1. júla, je "pre Kanadu, Spojené štáty a Mexiko dobrá". Podľa nej "pomôže zabezpečiť, aby Severná Amerika z koronavírusovej pandémie vzišla silnejšia".