Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trudeau odsúdil kroky Číny pre nedávny stret lietadla a stíhačiek

Kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Kanadská armáda minulý týždeň obvinila Peking, že narušuje jej prieskumné lety, ktorými Ottawa monitoruje obchádzanie sankcií uvalených na Severnú Kóreu.

Ottawa 7. júna (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok odsúdil "nezodpovedné a provokatívne" kroky Pekingu v súvislosti s nedávnym stretom kanadského prieskumného lietadla s čínskymi stíhačkami v medzinárodnom vzdušnom priestore nad územím Ázie. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Počas tohto incidentu sa kanadské lietadlo nasadené v Japonsku vo vzduchu stretlo s čínskymi stíhačkami, pričom sa v niektorých prípadoch muselo vyhýbať možnej zrážke. To spôsobilo opätovný nárast napätia medzi Ottawou a Pekingom.

"Kroky Číny sú v tomto prípade nezodpovedné a provokatívne," vyhlásil Trudeau, pričom dodal, že Kanada bude neprestajne upozorňovať na to, že Čína takýmto spôsobom ohrozuje bezpečnosť ľudí.

Kanadská armáda minulý týždeň obvinila Peking, že narušuje jej prieskumné lety, ktorými Ottawa monitoruje obchádzanie sankcií uvalených na Severnú Kóreu.

Kanada tvrdí, že Čína pri týchto zásahoch nedodržala medzinárodné normy leteckej bezpečnosti. "Tieto interakcie sú neprofesionálne a ohrozujú bezpečnosť nášho personálu Kanadského kráľovského letectva (RCAF)," uviedla vo vyhlásení kanadská armáda.

Trudeau tiež vyhlásil, že podľa neho kroky Pekingu "nerešpektujú rozhodnutia OSN o uvalení sankcií na Severnú Kóreu."

Hovorca čínskeho rezortu obrany Wu Čchien vyhlásil, že Čína považuje pravidelné prieskumné lety kanadských bojových lietadiel v okolí čínskeho územia za provokácie, ktoré ohrozujú národnú bezpečnosť tejto krajiny. Dodal, že čínska armáda v odpovedi na kanadské provokácie prijala primerané opatrenia a prostredníctvom diplomatických kanálov vyjadrila proti kanadským prieskumným letom "vážne námietky".