Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trudeau odsúdil zatvorenie moskovskej redakcie kanadskej televízie

Kanadský premiér Justin Trudeau, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Zatvorením redakcie CBC v Moskve Rusko reagovalo na zablokovanie vysielania ruských staníc RT a RT France v Kanade, ktoré platí od marca.

Ottawa 18. mája (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau v stredu odsúdil rozhodnutie Ruska zatvoriť moskovskú redakciu kanadskej verejnoprávnej televízie CBC. Vyhlásil pritom, že nezávislé médiá predstavujú hrozbu pre ruského prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

"Pravda, zodpovedná žurnalistika a informovanie občanov o tom, čo sa naozaj deje, je veľkou hrozbou pre Vladimira Putina, jeho nelegálnu vojnu a jeho autoritárske tendencie," povedal Trudeau novinárom v Ottawe.

Na Twitteri napísal, že zatvorenie redakcie CBC v Moskve je "neprijateľné", pričom zdôraznil, že novinári "nesmú byť vystavení cenzúre, zastrašovaniu či inému zasahovaniu".

Šéfredaktor spravodajstva CBC vo vyhlásení upozornil, že verejnoprávna televízia je "úplne nezávislá od kanadskej vlády a je nám ľúto, že v očiach ruskej vlády sa tieto dva subjekty zbiehajú".

Zatvorením redakcie CBC v Moskve Rusko reagovalo na zablokovanie vysielania ruských staníc RT a RT France v Kanade, ktoré platí od marca. Rusko zároveň odobralo akreditácie a víza pracovníkov CBC, oznámila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Rozhodnutie Kanady o zablokovaní vysielania uvedených staníc označila za "rusofóbne" a vysielanie CBC za propagandistické.

Podľa kanadskej vlády nebolo vysielanie RT a RT France "v súlade s kanadskými vysielacími štandardmi". Viacero západných krajín po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu zablokovalo vysielanie RT aj spravodajstvo ruskej štátnej agentúry Sputnik s tým, že šíria kremeľskú propagandu.

Kanada patrí medzi krajiny, ktoré v súvislosti inváziou na Ukrajinu zaujímajú najtvrdší postoj voči Moskve, pripomína AFP. Rusko na to odpovedalo zákazom vstupu do krajiny pre viacerých kanadských politikov a novinárov.