Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Trudeau žiada vládu vyhlásiť Proud Boys za teroristickú skupinu

Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

V Kanade sú zakázané desiatky organizácií označovaných za teroristické. Sú medzi nimi aj al-Káida, Hizballáh, Taliban alebo Islamský štát.

Ottawa 26. januára (TASR) - Kanadský parlament v pondelok jednomyseľne prijal návrh, v ktorom žiada vládu premiéra Justina Trudeaua, aby ultranacionalistické pravicové zoskupenie Proud Boys (Hrdí chlapci) vyhlásila za zakázanú a teroristickú. Informovala o tom agentúra AFP.

Návrh prijatý Dolnou snemovňou, ktorý predložila Nová demokratická strana (NDP), nalieha na Trudeauovu liberálnu vládu, aby "využila všetky dostupné prostriedky a reagovala na zvyšovanie vplyvu skupín hlásajúcich nadradenosť bielej rasy a rasovú nenávisť a začala tým, že zoskupenie Prouds Boys označí (v Kanade) za teroristický subjekt".

Zakladateľom krajne pravicovej, protiimigračnej, neofašistickej skupiny Proud Boys bol Kanaďan, ktorý sa medzičasom od tejto skupiny dištancoval, poznamenala agentúra AFP, pričom pripomenula, že členovia skupiny Proud Boys boli medzi podporovateľmi exprezidenta USA Donalda Trumpa obvinenými z násilného útoku na americký Kapitol zo 6. januára.

Niekoľko dní predtým bol vo Washingtone zadržaný a vzatý do väzby vodca americkej odnože Proud Boys, Enrique Tarrio. Polícia ho zadržala za násilné konanie počas demonštrácie, ktorá sa vo Washingtone konala ešte v decembri a na ktorej podpálil banner hnutia Black Lives Matter. Tarrio nepovažoval svoj čin za rasistický, pretože hnutie Black Lives Matter podľa neho "terorizuje obyvateľov" Spojených štátov.

V Kanade sú zakázané desiatky organizácií označovaných za teroristické. Sú medzi nimi aj al-Káida, Hizballáh, Taliban alebo Islamský štát.

Zmienka o formácii Proud Boys sa v Kanade prvýkrát objavila na titulných stranách novín v roku 2017, keď niekoľko jej členov narušilo tradičnú slávnosť pôvodných obyvateľov, ktorá sa konala v Halifaxe.